Nagyon rossz egészségi állapotba került II. Erzsébet királynő, a brit királyi család tagjai Balmoralba mentek

Hírek2022. szept. 8.Sz.A.

Orvosi felügyelet alá helyezték II. Erzsébet brit uralkodót a skóciai Balmoralban - számol be a BBC a Buckingham Palota közleménye alapján. A szűk királyi család tagjainak nagy része Balmorakba érkezett, hogy az uralkodóval lehessen.

Rosszra fordulhatott II. Erzsébet királynő egészségi állapota - tájékoztat a BBC. 

A 96 éves uralkodó az utóbbi időben már nagyon nehezen mozog, ma reggel orvosi felügyelet alá került, miután kiértékelték egészségügyi állapotát.

A királynő már Liz Truss kormányfőt és Boris Johnsont is csak a skóciai Balmoral kastályban tudta fogadni, a hagyományoktól eltérően nem ment Londonba.

Balmoralba érkezett ma dél körül Károly herceg és felesége, Kamilla hercegné, valamint a királynő lánya, Anna. Megérkezett Vilmos herceg is, Katalin hercegné egyelőre a gyerekekkel Londonban maradt az iskola miatt.

Eduárd és András hercegek is megérkeztek édesanyjukhoz, Harry herceg pedig Meghan Markle nélkül indult el Balmoralba - lapértesülések szerint.

A brit parlament ülését ma kora délután megszakították, hogy a képviselők jókívánságukat fejezzék ki a királynő részére.

Liz Truss miniszterelnök a Twitteren közölte, hogy aggódik, és gondolatban a királynővel és családjával van.

I. Erzsébet brit királynő (b) audiencián fogadja Liz Truss volt külügyminisztert, a Konzervatív Párt új vezetőjét a skóciai uralkodói rezidencián, a balmorali kastélyban 2022. szeptember 6-án. A 96 éves uralkodó Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik női kormányfő Margaret Thatcher és Theresa May után.I. Erzsébet brit királynő (b) audiencián fogadja Liz Truss volt külügyminisztert, a Konzervatív Párt új vezetőjét a skóciai uralkodói rezidencián, a balmorali kastélyban 2022. szeptember 6-án. A 96 éves uralkodó Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik női kormányfő Margaret Thatcher és Theresa May után. (MTI/EPA/PA/Pool/Andrew Milligan)

Az uralkodó már a kedden nagyon gyenge állapotban volt, amikor fogadta Liz Trusst és a leköszönő Boris Johnsont.

II. Erzsébet idén ünnepelte uralkdásának 70. évfordulóját. Férje, Fülöp herceg tavaly áprilisban hunyt el.

Az udvar illetékese hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az uralkodó jól érzi magát - írja az MTI. A királynő, aki 1952 februárjában - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára, jelenleg nyári rezidenciáján, a Londontól 800 kilométerre lévő skóciai Balmoral kastélyában tartózkodik.

A tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

Az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték.Tavaly ősszel nem utazott el Észak-Írországba - jóllehet, ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban tavaly novemberben megrendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Komoly feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából". E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.