Mi szükség van a királyi családokra? És mi lesz II. Erzsébettel, ha a monarchia megszűnik?

Elemzések2022. jan. 16.Devecsai János

Ha megszűnne a monarchia Nagy-Britanniában, akkor a királyi családnak le kéne mondania a Buckingham-palotáról.

A királyok és királynék Európában olyanok, mint a hegyormok tetején árválkodó várromok. A múlt egy itt felejtett darabjai. A kontinensünkön az uralkodóknak tényleges hatalmuk már nincs. Sok hajbókolás veszi körbe őket, amelyet pusztán azzal érdemeltek ki, hogy jó helyre születtek. Ahhoz, hogy pompás életmódjukat fent tudják tartani, a polgároknak ki kell nyitniuk a pénztárcájukat.

Becsült éves állami támogatás, melyet a királyi családok kapnak Európában

(milliárd Ft)

Egyesült Királyság 33
Monaco 16
Hollandia 15
Norvégia 15
Belgium 4,6
Dánia 3,7
Luxemburg 3,7
Spanyolország 2,7
Svédország 2,4
Forrás: CNN

A kontinensünkön az összes uralkodó közül a liechtensteini herceg az egyetlen, akinek nincs szüksége állami mankóra. A családja így is ott van a világ leggazdagabb famíliái között, hála a magánbankuknak.

Az európai uralkodók közt a legtöbb pénzt az angol királynő és népes rokonsága kapja, de ez részben annak köszönhető, hogy náluk a korona ügyeiben több mint a család tíz tagja jár el. Máshol általában csak az uralkodópár és a közvetlen trónörökös kapja a juttatásokat.

A briteknél ráadásul a pénz jó része elmegy a kastélyok és a paloták fenntartására, illetve a diplomáciai találkozók finanszírozására.

Kérdés, hogy mindez valóban megéri? Nem kéne már Európának végre túllépnie a monarchákon?

Meglepő, de ahol még a királyok és királynék nem mentek ki a divatból, az emberek nem akarnak megszabadulni az uralkodóktól. Vannak mozgalmak ugyan amelyek változást szorgalmaznak, de a támogatottságuk szerény.

Ritka kivételnek számít Spanyolország, ahol miután kiderült, hogy I. János Károly kenőpénzt fogadott el, az egykori király 2020-ban gyakorlatilag elmenekült a saját országából. Már csak azért is, hogy az új uralkodóra, a fiára ne vessen rossz fényt.

A spanyol közvélemény roppant megosztott ha a monarchia megítéléséről van szó, de az esetük rendhagyó a kontinensen.

A közvélemény-kutatások alapján a koronát viselő államfőket általában az emberek 60-80 százaléka pozitívan ítéli meg. Ez pedig olyan arány, amelyről a politikusok túlnyomó többsége csak álmodhat.

Jellemző, hogy II. Erzsébet népszerűségét még az se rengette meg, hogy az egyik fia, András herceg - akit a minap fosztott meg a katonai címeitől - szexuális zaklatási ügybe keveredett.

Egy brit államtudományi kutatóközpont a The Constitution Unit szakértője Bob Morris szerint a titok az, hogy az uralkodóknak hagyniuk kell, hogy a politikai erejűk a nullával legyen egyenlő. Ha a fontos ügyekben kerülik az állásfoglalást, akkor jó eséllyel megtarthatják a hivatalukat.

Az arisztokratáktól a modern demokráciákban azt várják el, hogy az egységet képviseljék, ezt pedig úgy tudják a legjobban megtenni, ha minél többet és minél hosszabban hallgatnak.

Hallgatni viszont látványosan kell. Ha egy uralkodó nagyon visszavonul és alig látni akkor az a népszerűsége rovására is mehet.

Mi lesz ha elveszik a koronát?

A brit királyi család merőben más, mint a legtöbb európai uralkodó família. A skandináv országokban például a koronás fők igyekeznek viszonylag visszafogott életet élni.

Igaz ez Hollandiára is, ahol Vilmos Sándor király például többször is másodpilótaként vezette a KLM társaság gépeit. A családja pedig néha biciklivel rója a köztereket.

Ez az Egyesült Királyságban elképzelhetetlen lenne. A szigetországban még mindig olyan elszeparáltan él a királyi család, mintha náluk megállt volna az idő. 

De mi lesz velük, ha esetleg megszűnik a monarchia? Bár nem valószínű, hogy a közeljövőben erre sor fog kerülni, de ha esetleg mégis odaveszne a trón, akkor először is le kéne mondaniuk a Buckingham-palotáról. A 775 szobás rezidencia ugyanis az államfőhöz tartozik. Ha ezt a rangját II. Erzsébet vagy az utódai elvesztik, akkor ki kell költözzenek.

De épp így a Windsor kastélyról és az Edinburgh-ben lévő Holyroodhouse palotáról is le kéne mondaniuk.

Ám nem kell aggódni, nem lesznek földönfutók. Jó pár kastély van, amely közvetlenül a királyi család tulajdonában van. Ide tartozik a Balmorali kastély vagy a Sandringham, ahol a királynő a karácsonyt és az újévet szokta tölteni.

Ha az alkotmányos monarchia megszűnik le kéne mondaniuk a 33 milliárd forintos éves állami juttatásról is. Cserébe a királyi család tagjai, akik korábban a korona ügyeiben jártak el, visszakapnák a szólásszabadságukat. Azt nyilatkoznának, amit csak akarnak. Ha úgy tartaná kedvük megváltoztathatnák a vallásukat is, ami jelenleg tiltott. A bevételeik sem apadnának el teljesen. A családnak vannak magáningatlanjai és földjei.

A vagyonkezelő, mely a birtokaikat menedzseli, évente átváltva úgy 9 milliárd forintos nyereséget termel.

Ráadásul könnyen pénzre válthatnák a hírnevüket is. Jó példa erre az Amerikába "menekült" Harry herceg,

aki az állami apanázs nélkül is milliókat keres például azzal, hogy a feleségével Meghan Markle-el interjúkat adnak és partneri szerződést kötnek különféle médiacégekkel.