Nagyot nyert Sebastian Kurz, újra néppárti koalíció jön Ausztriában

Hírek2019. szept. 30.Növekedés.hu

A konzervatív Osztrák Néppárt nyerte a vasárnapi előrehozott választásokat Ausztriában 38,4 százalékos eredménnyel, így a 33 éves Sebastian Kurz alakíthat ismét kormányt. A Szabadságpárt visszaesett (17%), a Zöldek viszont előretörtek (12%), a szocialisták 22 százalékot kaptak.

Ismét Sebastian Kurz lehet a világ legfiatalabb kormányfője, miután pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) az utóbbi 20 év legjobb eredményét érte el a vasárnapi előrehozott választásokon.

Az ÖVP a szavazatok valamivel több mint 38 százalékát szerezte meg az előrejelzések szerint. Ennek alapján a 33 éves Kurz kezdhet majd koalíciós tárgyalásokat a lehetséges partnerekkel - írja az Euronews. Kurz jelezte, hogy mindenkivel hajlandó tárgyalni.

A korábbi koalíciós partner, az Osztrál Szabadságpárt (FPÖ) sokat vesztett, és mindössze 17 százalékos támogatottságot szerzett a választásokon.

A választások másik nyertese, Werner Kogler és a Zöldek pártja, amely 12 százalék körüli eredménnyel zárhat, amivel visszakerül a parlamentbe, ahol a negyedik legerősebb párt lesz.

A Zöldek 2017-ben csak a voksok 3,8 százalékát gyűjtötték be, így előrelépésük jelentős, és sokan valószínűsítik, hogy koalícióra lépnek a győztes ÖVP-vel.

Bécsben másként alakult az eredmény: a legtöbben a szociáldemokratákra szavaztak, akik 28,3 százalékot szereztek - ám örömük itt sem lehet felhőtlen, mivel ez 6,2 százalékkal kevesebb, mint a korábbi eredményük. A Néppárt csak a második helyre futott be 24,1 százalékkal - igaz, ez 2,5 százalékkal jobb eredmény, mint korábban. Harmadik helyen a zöldek állnak 20,7 százalékkal. A legnagyobb vesztes itt is a Szabadságpárt, az FPÖ lett: 8,6 százalékkal kevesebbet kaptak, mint legutóbb, így 12,7 százalékon állnak. 

Ausztriában azért kellett előrehozott választásokat tartani, mert a 2017 óta a Néppárttal koalícióban kormányzó FPÖ korábbi vezetője és egyben az alkancellár, Heinz-Christian Strache májusban minden posztjáról lemondott, miután nyilvánosságra került egy rejtett kamerás, Ibizán készült felvétel, melyen egy állítólag orosz oligarcha unokahúga állami szerződésekért cserébe pénzt ajánlott neki.

Először Sebastian Kurz néppárti kancellár szakított a korrupciógyanús ügybe keveredett Osztrák Szabadságpárttal, és úgy gondolta kisebbségben kormányoz tovább. Kurz ellen azonban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amelyet május 27-én megszavazott Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Jetzt (Most), így a kancellárnak is mennie kellett. Az országot azóta ideiglenes szakértői kormány vezette.

A választási részvétel 2017-hez képest csökkent: akkor a választópolgárok 80 százaléka szavazott, most csak 76,8 százaléka.