Nagyszabású terrortámadást hiúsítottak meg - a célpont New York lett volna

Hírek2024. szept. 8.MTI

Az Egyesült Államok a kiadatását kéri Kanadától annak a pakisztáni férfinak, aki 2001. szeptember 11-e óta a legsúlyosabb merényletre készült amerikai területen - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

A Kanadában élő Mohamed Hán letartóztatásáról pénteken számoltak be kanadai és amerikai hatóságok, amikor azt is közölték, hogy a 20 éves férfi még szerdán került őrizetbe az Egyesült Államok határától alig 20 kilométerre fekvő Ormstown kanadai városban.

Az Egyesült Államokban Mohamed Hánt terrorszervezet támogatásával vádolták meg, ami megalapozza a kiadatást, de első bírósági meghallgatását a tervek szerint szeptember 13-án még Kanadában, Montrealban tartják.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által vezetett és a kanadai társhatóságokkal egyeztetett közös nyomozás eredményeként sikerült leleplezni a férfit fedett ügynökök segítségével. Az FBI közleménye szerint a pakisztáni származású, Torontó közelében lakó férfi az Iszlám Állam terrorszervezet nevében cselekedve készítette elő a merényletet, és ennek érdekében vette a fel a kapcsolatot két másik emberrel, akiktől lőfegyvereket, lőszereket, vadászkéseket és egyéb támogatást kért.

Az állítólagos segítők a nyomozóhatóság fedett ügynökei voltak, akiknek Mohamed Hán üzenetben azt írta, hogy "New York tökéletes célpont zsidók elleni támadáshoz", valamint elárulta, hogy tervének sikeres végrehajtásával 2001. szeptember 11-e óta a legsúlyosabb merényletet követnék el amerikai területen - derül ki az FBI beszámolójából.

A támadást lőfegyverrel hajtotta volna végre, tervezett időpontja október 7-e, a Hamász palesztin szélsőséges szervezet tavalyi Izrael elleni terrortámadásának évfordulója vagy néhány nappal később a zsidó jóm-kipúr ünnepe lett volna.

A kanadai rendőrség pénteken kiadott közleményében hangsúlyozza a Kanada és Egyesült Államok közötti szoros rendvédelmi együttműködést, valamint azt, hogy a férfi a nyomozás idején és letartóztatása pillanatában közvetlen veszélyt nem jelentett a környezetére.