NAK: Együtt írjuk a magán erdőgazdálkodás jövőjét

Hírek2021. júl. 8.Növekedés.hu

A magán erdőgazdálkodás jövője az érintettek széles körű bevonásával alakulhat; a kamara, a szakmai szervezetek és a kormányzat is partner a szektor erősítésében.

Nagy érdeklődés mellett, több mint hétszáz szakmabeli részvételével zajlott a – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége által szervezett – „Írjuk együtt a magán erdőgazdálkodás jövőjét” fórumsorozat.

A helyi erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók és erdészeti vállalkozók, továbbá az Agrárminisztérium, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, az erdészeti tudományos műhelyek, valamint más szakmai szervezetek képviselői az ország hat térségében találkoztak június 22. és július 1. között.

Az elmúlt időszakban jelentősen átalakult a szektor jogszabályi háttere, és a környezeti változások miatti, illetve az ezekkel összefüggésben megszaporodó EU-elvárások is komoly kihívást jelentenek. Mindemellett az uniós Közös Agrárpolitika következő, 2023-tól induló ciklusa támogatási lehetőségeinek tervezése is az idei év aktuális feladata.

Az esemény lehetőséget biztosított egyebek közt a magán erdők használata, hasznosítása terén körvonalazódó változásokra és kihívásokra, az ezek nyomán bekövetkező átrendeződésekre vonatkozó eszmecserére.

A fórumsorozat egyes állomáshelyein szakmai kérdések, javaslatok felvetésére is volt lehetőség, illetve több témában is körvonalazódott előrelépés. Ennek nyomán a szakmai érdekképviseleti szervezetek a jogi környezet finomhangolását célzó javaslatokat készítenek a közeljövőben.

Ilyen például az erdőhasználati szerződés kötésére jogosult vállalkozások feltételrendszerében a felsősokú szakképzettség elvárása alóli mentességekre irányuló javaslat. Ugyancsak kezdeményezik a magán erdőgazdálkodás mihamarabbi újraszerveződését elősegítő támogatási lehetőségek kialakítását is.

A rendezvénysorozat megmutatta, hogy a szektor gyakorlati szereplőinek továbbra is igényük van a folyamatos és széles körű tájékoztatásra, amiben számíthatnak a szakmai és érdekképviseletei szervezetekre.