Az MVM EGI tendert nyert Varsóban: a legnagyobb lengyel hulladékégetési projekten fog dolgozni

Hírek2021. júl. 8.Növekedés.hu

Az MVM EGI Zrt. (korábbi nevén ENEXIO Hungary Zrt.) elnyerte az új varsói szemétégető hűtőberendezésére kiírt tendert. A hamarosan induló Európai Unió finanszírozásban létrehozott projekt Lengyelország legnagyobb szemétégetője lesz, így ennek a tendernek az elnyerése nem csak az MVM EGI számára, de az MVM Csoport és magyar gazdaság számára is nagy jelentőséggel bír.

A Varsói Köztisztasági Vállalat (MPO) egy új környezetbarát hulladékégető létesítését tervezi, amely a nagy mennyiségű varsói hulladék elégetésével termel majd villamos energiát. Az állami tulajdonú varsói MPO hulladékégető megtervezésével és megépítésével a dél-koreai POSCO E&C (Engineering & Construction) vállalatot bízta meg.

A POSCO és az MPO az ACC hűtési technológiát (magyarul: direkt légkondenzátor) választotta a szeméttüzelésű erőmű hűtésére. A tavalyi prekvalifikáció után, a POSCO, egy nemzetközi tender eredményeként most az MVM EGI-t választotta a hűtési rendszer megépítésére.

Június 28-án sikeresen lezárultak a kereskedelmi és szerződéses tárgyalások. Július 8-án pedig sikeresen megtörtént a szerződés aláírása. 

Ez az ACC technológia az MVM EGI fő termékével, a Heller rendszerrel versenyző szárazhűtési technológia. A megfelelő hűtési rendszer sok tényezőnek kell, hogy megfeleljen és az erőmű saját specifikusságát is figyelembe kell venni. Így a jelen projektnél a kisebb méretei miatt az ACC hűtési megoldás jobban illeszkedik, mint bármelyik másik hűtési technológia.

Kép forrása: © Urząd m.st. Warszawy (DOMINIKA WOŁK: Podpisaliśmy umowę na rozbudowę spalarni)

Mindemellett az ACC technológia jóval elterjedtebb, mint az MVM EGI Heller rendszere, emiatt több szállítója is van. Egy ilyen piacon tendert nyerni külön siker nem csak az MVM EGI, de az MVM Csoport számára is.

Ez a projekt kisebb, mint a tipikus MVM EGI Heller projektek, de stratégiailag rendkívül fontos a cég számára, mert már az új márkanév alatt, az MVM csoport részeként tud az MVM ACC projektet szerezni, nem mellesleg egy olyan nagy presztízsű vevőnél mint a POSCO.

A projekt végrehajtása során támaszkodhatunk majd az MVM EGI szakmai csapatának frissen szerzett tapasztalataira a hasonló méretű Istanbul Waste to Energy projektből. Ez az erőmű latja el árammal a nemrég átadott új Isztambuli repülőteret. Az ottani ACC projekt lebonyolítása az MVM EGI irányításával valósult meg.

A közép-kelet-európai régióban a szemétégető piac jelentős felfutás előtt áll. Az MVM csoporton belül is van hasonló projekt tervezés alatt, így ez a referencia is erősítheti a vállalat ezen üzletágát.