NAK: Ismét sajtbíráló képzés indul

Hírek2022. feb. 10.Növekedés.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében önköltséges sajtbírálói képzést indít. A tanfolyamon részt vevő leendő sajtbírálók a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíteni fogják a jövőben, de a szervezetek tervei között regionális sajtverseny megrendezése is szerepel.

A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott.

Az elmúlt években egyre nagyobb igény merült fel hazai regionális sajtverseny megrendezésére, aminek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) végezte, egyedi igények figyelembevételével. A rendezvények szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen további sajtbírák képzése, akik egyúttal a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget teremtenek arra, hogy a termelőktől független sajtszakmai segítséget kaphassanak.

A képzés témakörei: a sajtkészítés története; sajtkészítési alapismeretek; sajtok érzékszervi bírálatának terminológiája; bírálati etika, bírálati jegyzetek készítése; sajttípusok, világ sajtjai, arany minták kóstolása (nagy sajtkultúrák: Franciaország, Svájc, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Olaszország); bírálati szoftver alkalmazása; sajthibák, sajtbetegségek; külföldi bírálati módszerek, versenyek; bírálati gyakorlat.

Az önköltséges képzésre minden 18-adik életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki nem kistermelő sajtszakmai területen, illetve nem tulajdonosa vagy vezetője EU-s kisüzemnek sajtszakmai területen.

A kiválasztás szempontjai többek között: egyéni érzékszervi tulajdonságok, egészségügyi alkalmasság, motiváció. A képzés megkezdését a 2022. február 18-ra tervezett felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességek is felmérésre kerülnek. A képzés helyszíne – ahogy a korábbi alkalommal is – a kamara Dunaharasztiban található oktatóközpontja. Oktatás minden második pénteken délután 14 órától, a vizsga várható időpontja 2022. június 10-e.

A sikeresen végzett sajtbírálók a jövőben részt vesznek az MSE sajtbírálataiban, másrészt a gasztronómiai élet szereplői számára sajt-szakmai kérdésekben – a sajtkészítőktől független – szakmai segítséget adhatnak.

A képzést követően a sikeres vizsgát tevők oklevelet kapnak. Ezzel bekerülnek egy névjegyzékbe, amelyet többek közt a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Bocuse D’or Akadémia és a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint más gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezetek is megkapnak. A sajtbírálóknak a hazai sajtkészítési és -fogyasztási kultúra fejlesztésében és a minőség emelésében is jelentős szerepük lehet.

A felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanuló hallgató jogosult az MSE-nél a képzés költségeire pályázni, ezen az e-mail címen: sajtbiralokepzes2022@gmail.com.

További információ: http://www.sajtkeszitok.hu/sajtbira-kepzes-2022/