Napi egymillió maszkot gyártanak Romániában

Hírek2020. máj. 1.Növekedés.hu

A termék fogyasztói ára 210 forintnak megfelelő összeg. Romániában zárt helyeken kötelező a maszk viselése mindenkinek.

A román gazdasági miniszter, Virgil Popescu szerint a román gyárak rövidesen naponta több, mint egy millió maszkot fognak kibocsátani, olvasható a romania-insider.com hírportálon. A maszkokat darabonként 2 lej+ÁFA termelői áron állítják elő, amelyre rárakódhat a nagy-és a kiskereskedő haszonkulcsa.

A fogyasztói ár ennek következtében meghaladhatja majd a darabonkénti 3 lejt (mintegy 210 forintot), ami magasabb, mint az egyes boltokban jelenleg kapható védőeszközök ára. Online a maszkokat 2 lej (mintegy 146 forint) áron kínálják, de meg kell fizetni a szállítási költséget is, így a beszerzés költsége, a megrendelés mennyiségétől függően, összesen szintén 3 lej körül alakul.

A miniszter által közölt mennyiség, a napi 1 millió darab a 19 milliós népesség számára nem elegendő, hiszen a maszk viselése minden zárt helyiségben, így a tömegközlekedési járműveken is kötelező.

Az Altex webshop, amely sokféle terméket árusít, ígéretet tett arra, hogy május 15.-e után, „haszonkulcs alkalmazása nélkül”, 1,5 lej/darab (mintegy 110 forint) áron árusít maszkokat. Az alacsonyabb ár részben annak lesz köszönhető, hogy a jelenlegi, Kínából repülőgépen érkező termékekkel szemben az Altex olcsóbb szállítót talált.