Négy dolog, amelyet sose felejtsen el autópálya matrica vásárlásakor!

Hírek2018. feb. 21.Növekedés.hu

Rendkívül elterjedt az autópálya-matrica: közel másfélszer annyi fogyott belőle tavaly, mint hazánk lakossága. A legnépszerűbb a heti e-matrica, de hasítanak a megyei változatok is. A tavalyi közel 70 milliárd forintos bevételhez az idelátogató külföldiek is jócskán hozzájárultak, az értékesítésnek a gazdasági fellendülés is nagy löketet adott. Van négy dolog, amelyet sose felejtsen el autópálya matrica vásárlásakor!

Csecsemőtől aggastyánig mindenkinek jutott volna Magyarországon legalább egy darab a tavaly értékesített 13,9 millió e-matricából. A hat éve változatlan áron beszerezhető matricák népszerűségének legfőbb oka, hogy egyre többen egyre többet utaznak, autóznak idehaza. A növekvő kereslet miatt az áruszállítás, és így a teherforgalom is folyamatosan nőtt az elmúlt években – mindez így együtt a magyar gazdaság erőteljes fellendülését támasztja alá, mondja Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke. Ami a részletes adatokat illeti, tavaly több mint tizedével nőtt az egész évre szóló országos és megyei matricák értékesítése. A legnépszerűbb a Pest megyei matrica volt, ebből tavaly önmagában egymillió darab fogyott. A külföldiek is jelentősen hozzájárultak a bevételekhez, a matricák 44 százalékát ők vásárolták tavaly. Köszönhetően a több nagy sporteseménynek, a városlátogató és üdülőturizmusnak, és persze a ténynek, hogy hazánk tranzitországnak számít a nemzetközi kereskedelemben is. A matricaértékesítés tavaly 70 milliárd forinttal járult hozzá az ország költségvetéséhez. Az értékesítési adatokból Bartal Tamás arra következtet, hogy a járművezetők az elmúlt években tudatosabbá váltak, jobban ismerik a díjköteles útszakaszokat és bevett szokássá vált a matricahasználat. 2018-ban további növekedést vár, az idei várakozásokról pedig szerinte sokat elmond, hogy nagyjából minden tizedik honfitársunk már meg is vásárolta a 2018-as teljes éves matricáját. Matrica kisokos – Ezt a 4 dolgot ne felejtse el!
  1. Az autópályák többsége díjfizetős. A díjas és díjmentes szakaszokat táblák jelölik. Ezekre mindig figyeljen oda, különösen az M0 esetében!
  2. A díjat benzinkutakon, sms-ben, applikáción, honlapon keresztül is be lehet fizetni. Legkésőbb a felhajtás után egy óráig meg kell vennie a matricát, de jobban teszi, ha már utazás előtt gondoskodik róla!
  3. Vásárláskor pontosan adja meg az adatokat, a rendszámot, érvényességi időt és kategóriát (a legtöbb személyautó a D1-be tartozik)! Ha hibás adatot ad meg, nem tudja elkerülni a büntetést!
  4. Gondolkodjon jó előre: létezik heti (10 napig érvényes), havi, éves matrica, és csupán egy megyére szóló éves matrica is. A részleteknek nézzen utána a www.nemzetiutdij.hu oldalon!
A rovat támogatója a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.