Négy további egyetem csatlakozott az UniSpace Magyarországhoz

Hírek2024. júl. 11.MTI

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa csütörtökön Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával 21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium.

Ferecz Orsolya felidézte, hogy 2018-ban elkezdték a munkát, majd megalkották Magyarország Űrstratégiáját, és elindították a HUNOR programot, hogy ismét magyar űrhajós léphessen a világűrbe.

A közvélemény ismét elkezdett beszélni a világűrről, téma lett az űrutazás, a Covid-járvány és a "háború árnyéka ellenére" Magyarország egyre aktívabban részt vesz az Európai Űrügynökség munkájában, megtízszerezték a magyar űrszektor nemzetközi láthatóságát - sorolta a miniszteri biztos.

A UniSpace programot jelentős felsőoktatási innovációnak nevezte, amelyben a legkiválóbb magyar egyetemek szerepelnek, előbb 17, mostantól pedig, az Állatorvosi Egyetem, az Andrássy Egyetem, a Gábor Dénes Egyetem és a Milton Friedman Egyetem csatlakozásával 21 felsőoktatási intézmény. Ősztől már angol nyelven is elérhetőek a képzések. Az oktatók részt vesznek a magyar űrhajósjelöltek kiképzésében is - jegyezte meg Ferencz Orsolya.