Négyzetgyökjel vagy U alakú növekedésre számítanak a nagyvállalati vezetők

Hírek2021. máj. 1.MTI

A befejezetlen V vagy négyzetgyökjel alakú ívet vagy az U alakú növekedést valószínűsíti legtöbb nagyvállalati vezető - derül ki az Oxford Economics felméréséből.

Folytatódott az elmúlt hónapban a globális vállalati szektor hangulatának javulása, de a koronavírus-járványhoz kötődő üzleti aggodalmak továbbra is jelentősek, és sok piaci szereplő szerint a világgazdasági kilátásokat még mindig lefelé mutató kockázatok terhelik - áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics második negyedévi globális felmérésében.

A ház 157 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A körkérdésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.Az Oxford Economics pénteki beszámolója szerint a válaszadók 70 százaléka derűlátóbb módon ítéli meg a világgazdasági kilátásokat, mint egy hónappal ezelőtt. A ház hangsúlyozza, hogy a tavalyi óta elvégzett összes felmérés jobb üzleti hangulatot jelzett, mint az eggyel korábbi vizsgálat.

A mostani felmérés résztvevőinek 45 százaléka ugyanakkor enyhén, 4 százalékuk erőteljesen lefelé ható világgazdasági kockázatokat is érzékel.

Melyek a főbb kockázatok?

A legfőbb világgazdasági kockázatot a résztvevők 42 százaléka szerint az jelenti, hogy esetleg tartósan érvényben maradnak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások.

A felmérésbe bevont üzleti vállalkozások 29 százaléka elsődleges kockázati tényezőnek nevezte, hogy újabb koronavírus-variánsok bukkannak fel, és miattuk ismét országos kiterjedésű zárlatokat kell elrendelni. 

Az Oxford Economics beszámolója szerint az új felmérésbe bevont üzleti vállalkozások átlagosan egyharmados esélyt látnak arra, hogy a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2021-ben 6 százalékot meghaladó ütemben növekszik.

A résztvevő cégek közül ugyanakkor markánsan, a három hónappal ezelőtti 17 százalékról 29 százalékra emelkedett azoknak az aránya, amelyek arról számoltak be, hogy üzleti aktivitásuk már visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre.

Milyen formájú lesz a kilábalás?

A növekedési pálya várható formájának megítélésében mindazonáltal kissé óvatosabbá váltak a felmérésbe bevont vállalatok.

Az Oxford Economics ismertetése szerint a kettős mélypontú recessziót jelentő W alakú növekedési pálya kialakulásától az előző hónapban mért 6 százalék után most a válaszadók 11 százaléka tart.

Az L alakú, vagyis meredek visszaesés után hosszabb ideig tartó, alacsony szintű stagnálást mutató pályától tartó üzleti vállalkozások aránya a márciusi 7 százalékról 13 százalékra emelkedett.

Az előző hónaphoz hasonlóan most is 30 százalék azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek U alakú - vagyis a visszaesés után enyhe ívű irányváltással fokozatos növekedésbe forduló - pályát jósolnak.A befejezetlen V vagy négyzetgyökjel alakú ívet - vagyis a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek növekedésbe átforduló, de utána a járvány előttinél alacsonyabb szintre beálló növekedési pályát - valószínűsítő válaszadók aránya 39 százalékról 30 százalékra csökkent.

A teljes V alakú, vagyis a zuhanás után éles szögben tartósan felfelé induló növekedésre viszonylag kevesen, 13 százaléknyian számítanak az Oxford Economics friss felmérése szerint.