Terasz- és étteremnyitás: drágulás várható a vendéglátásban

Hírek2021. máj. 1.Növekedés.hu

Drágulás várható a vendéglátásban, miközben általános az öröm a terasznyitás kapcsán és mindenki nagy reményekkel várja  a teljes nyitást.

Az étterem-tulajdonosok és a szállodások azonban több okból is bizonytalanok még AzÜzlet gazdasági portál összeállítása szerint.  

Miközben a nagy bezártság után több helyen szinte fiestába csapott át a terasznyitás, Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke szerint beigazolódni látszik az a félelem, hogy komoly szakemberhiány nehezíti a szakma újranyitását.

A szakember, aki nyárra nagy belföldi rohamot prognosztizál a vidéki helyekre, hozzátette: biztosan számítani lehet áremelésre ebben a szektorban, hisz minden költség, alapanyagár jelentősen emelkedett. Azt pedig, hogy a piac ezt kifizeti-e vagy sem, ezt ma nem lehet megmondani, az a következő hetek, hónapok kérdése.

Miközben a veszprémi Gusto 13 Bistróban a konyha teljes felújításával használták ki a leállás idejét, az árlap változtatása nélkül indították újra a szezont.

A vidéki éttermek közül az elmúlt években talán legtöbb díjat nyert encsi Anyukám mondta tulajdonosa Dudás Szilárd arról beszélt, hogy mivel nincs teraszuk, a miskolci éttermükbe tért vissza először az élet és debreceni egységüket is hamarosan megnyitják. A szakember szerint senki nem akar árat emelni, de valószínűleg szükséges lesz.

Az igazi fiesta hangulatot átélt budapesti Erzsébet téri Akvárium egyik tulajdonosa, Muraközi Péter kifejtette, számukra a fennmaradás alapvető záloga az, hogy ismét legyenek koncertek, míg Frank Sándor az újfehértói, szegedi, budapesti és győri halászcsárdák tulajdonosa kifejtette: mind a négy éttermükben megtartották a személyzet nagy részét és erős nyárra számítanak, amihez az is hozzájárúlhat, hogy a SZÉP Kártyákos sok pénz maradt az embereknél és ebből a most már a szállodai zsebből is költhetnek az éttermi szolgáltatásokra.

A balatonfüredi Karolina tulajdonosa Schindele Viktor is a munkahelyek megőrzését tartotta fontosnak. Elmondta: mind a 32 kollégájuk velük maradt, egymásban is tartották a lelket és így most nagyon erős nyárra számítanak a tavalyihoz hasonlóan.