Nem akárhonnan érte dícséret a budapesti atlétikai vb-t

Hírek2023. nov. 11.MTI

Lord Sebastian Coe szerint pozitív környezeti és társadalmi örökséget hagyott maga után az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke ezt szombaton délelőtt az újpesti Farkaserdőben jelentette ki, ahol közösen ültette el a később 2023 fából álló örökségerdő első facsemetéjét Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója társaságában - tájékoztatták az MTI-t a vb szervezői.

Schmidt Gábor kijelentette: büszkék arra, hogy a budapesti volt az első olyan atlétikai világbajnokság, amely már a nemzetközi szövetség (WA) fenntarthatósági stratégiája szerint működött. Reinitz Gábor elmondta, megvizsgálták, hogy a klímaváltozás milyen hatással van az erdőkre és megdöbbentek, hogy milyen súlyos károkat okoz például a budapesti erdők állapotában.

Ezért is tartja különösen fontosnak a fővárosi erdők megőrzését és megújítását, amelyet jól segít ez a program.

Az eseményen részt vett még Jon Ridgeon, a WA vezérigazgatója és Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója is.

A közleményben a szervezők emlékeztetnek: kiemelt céljuk volt, hogy a budapesti vb örökségeként a magyar emberek aktívabb és egészségesebb életmódot éljenek és ehhez megújult városi zöldterületek álljanak rendelkezésre. A Nemzeti Atlétikai Központ (NAK) fejlesztésével egy új, zöld szabadidős park jön létre, amelyet a nagyközönség rekreációs célokra használhat a világbajnokságot követően.

Emellett a vb fenntarthatósági programjának részeként további budapesti területek zöldülnek meg. Az első ilyen városierdő-fejlesztés május 8-án a pesterzsébeti Újtelepi parkerdőben valósult meg, ahol 40 fát ültettek el, annak tiszteletére, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 40 éve, 1983-ban rendezte az első szabadtéri világbajnokságát.

A második ütem az idei őszi faültetési időszakban valósul meg, amikor a Pilisi Parkerdő gondozásában álló újpesti Farkaserdőben 2023 facsemetét ültetnek el, amely hozzájárul ahhoz is, hogy a szomszédos lakótelepről ideérkező lakosok a szabadidejüket egy zöldebb és egészségesebb környezetben tölthessék el.