Nem elég önmagában az alacsony társasági adó

Hírek2018. jún. 6.Növekedés.hu

A Deloitte vállalati tanácsadó cég elemzése szerint a jövőben Románia kevésbé számíthat arra, hogy alacsony adószintje a külföldi befektetések vonzó célpontjává teszi, mivel 2017 óta 8 EU-tagállam is csökkentette saját országában a társasági adó mértékét. Ezért további lépésekre van szüksége, olvasható a Romania Insider honlapján. A román társasági adó kulcsa az EU tagállamok körében továbbra is a legalacsonyabbak között van, a hatodik helyen. Az ország szomszédjai, így Magyarország és Bulgária sokkal alacsonyabb, 9, illetve 10 százalékos mértéket alkalmaznak.  „A társasági adó kulcsának csökkentéséről 2017-2018 során, nyolc ország által közel egyidejűleg meghozott döntés jelentős irányváltást képvisel. Az elmúlt év végéig az EU tagállamok döntő többsége óvatosan kezelte az adócsökkentés kérdését. A következő években a további országok, így Franciaország, Lengyelország és Belgium hivatalos nyilatkozatai alapján a kialakult trend folytatódása várható” mondta Dan Badin, a Deloitte Romania Adó-és Jogi Szolgáltatások részlegének partnere.  „Ebben az összefüggésben egyértelmű, hogy Románia a továbbiakban már kevésbé számíthat arra, hogy az alacsony adóteher marad a legfontosabb vonzerő a befektetők számára és figyelmét további, az üzleti világnak kedvező feltételek megteremtésére kell fordítania.

Ilyen a jogrendszer kiszámíthatósága és stabilitása, a bürokrácia csökkentése, az infrastruktúra fejlesztése és a munkaerő-állomány képzése.
Az uniós tagállamok körében a legalacsonyabb társasági adókulcs Magyarországon (9 százalék), Bulgáriában (10 százalék), Írországban (12,5 százalék), Cipruson (12,5 százalék), Litvániában (15 százalék), Lengyelországban (15 százalék, de csak a kisvállalkozások számára), és Romániában (16 százalék) van. A legsúlyosabb adóteher a vállalkozásokat Franciaországban, Németországban és Belgiumban terheli.