10 dolog, amivel a sikeres vállalkozók az ebédidejüket töltik

Hírek2018. jún. 6.Növekedés.hu

A munkanap egyik legmeghatározóbb szünete az ebédidő, ugyanis nagy befolyással bír a munkanap eredményességére, ezért is érdemes jól átgondolni, hogy a megszokott napi étkezésen kívül még milyen hasznos tennivalókkal töltsük ki. Nézzük, mit tesznek a sikeres vállalkozók az ebédidejükben? 

1. Elhagyják az irodájukat

Michael Kerr üzleti tanácsadó és író szerint még ha nem is fejezte be az ebédszünetig a munkáját, mindenképp álljon fel, sétáljon egyet, az ebédét fogyassza máshol, ne az íróasztala fölé görnyedve. A helyváltoztatás ugyanis felfrissíti testileg és szellemileg is. Ha mindenképp folytatnia kell a munkáját, akkor folytassa máshol. Ki tudja, akár nagyobb ihletet is kaphat, ha nem a megszokott légtérben dolgozik.

2. Kapcsolatokat építenek

Törekedjen arra, hogy a héten legalább egyszer másokkal is ebédeljen. Ryan Kahn karriertanácsadó szerint, ha például valaki olyannal ül le ebédelni, akivel egy vállalatnál dolgozik, de másik területen, akkor biztos lehet benne, hogy tanul valami újat a cégről, akár az iparágról, de még új mentorra vagy barátra is szert tehet.

3. Megszervezik a napjukat

A sikeres emberek kihasználják a szabadidőt, szervezik a nap/hét fennmaradó részét, új tennivalókat írnak fel, vagy a már meglévő dolgokról döntik el, hogy mikor végezzék el. Kahn véleménye szerint, ha a munkahelyen kívüli teendőkkel is foglalkozik ilyenkor az ember, az pozitív hatással lehet a mentális energiára, és csökkenti a stresszt, mivel minden szervezetten működik, ami hozzájárul ahhoz, hogy egyre jobb eredményeket érjen el a munkájában.

4. Egészségesen étkeznek

Sokan kihagyják az ebédet, mivel nincs rá idejük, vagy épp nem éhesek. A táplálkozási tanácsadók szerint ezzel veszélyeztetik a nap hátralevő részében a hatékonyságukat, ugyanis egy egészséges, könnyű ebéd segít energizálni a szervezetet, kordában tartja a vércukorszintet, így megfelelően tud munkájára koncentrálni.

5. Olvasnak

A sikeres emberek megválaszolatlan munkahelyi e-mailek és jelentések helyett gyakran motivációt adó könyvekbe, folyóiratokba és magazinokba olvasnak bele. Az olvasás segít mentálisan felfrissülni, kiszakadni egy kis időre a mókuskerékből növelve ezzel a koncentrációt.

6. Személyes dolgokkal törődnek

Teri Hockett ügyvezető szerint a legsikeresebb vállalkozók sokszor ebédszünetben szakítanak időt a személyesebb dolgaikra, például felhívják telefonon szeretteiket, vagy köszönő leveleket írnak, mi több, ekkor szervezik meg a találkozóikat – természetesen miután ebédeltek.

7. Egy séta is beleférhet

Ha az ebédidő hossza lehetőséget ad rá, akkor a sikeres emberek összefutnak barátaikkal, sétálnak egy nagyot, vagy akár benéznek a közeli bevásárlóközpontba. Dale Kurow, a New York-i topmenedzserek tanácsadója szerint ezek a tevékenységek majdnem olyan érzést keltenek, mintha az ember minivakációra menne. Az biztos, hogy egy kiadós séta után például felfrissülve, egészen más hangulatban tér vissza az ember az irodába.

8. Elkerülik az internetet 

Ha van rá lehetőségük, akkor pár percre búcsút intenek az elektronikus kütyüknek. Lenémítják a telefonjukat és kiélvezik az internetmentes, nyugodt perceket.

9. Ötleteket gyűjtenek

Hockett szerint a sikeres emberek ilyenkor ötletelnek, keresik a megoldásokat, amelyek szakmai és/vagy személyes életükre is alkalmazhatók. Körülbelül 10-15 percet töltenek az aktuális céljaik átnézésével.

10. Megtervezik a délutánt

Az utolsó pont szorosan kapcsolódik a harmadikhoz, ugyanis a sokan ilyenkor döntenek a programjaikról: vagy a már meglévő dolgokról döntik el, hogy mikor végezzék el, nem mindig hosszútávra tervezve, hanem éppen csak az aktuális délutánra nézve.