Nem hajlandók lebontani a törvénysértő óriásplakát-állványokat

Hírek2018. szept 6.Növekedés.hu

Egy, 2017 szeptember elsején életbe lépett jogszabály-változás megtiltotta, hogy a Cseh Köztársaságban óriás hirdetőtáblák álljanak a főutak mellett. A törvényt már egy fél évtizeddel korábban elfogadták. Mégsem tünnek el a törvénysértő hirdetőtáblák. A szokatlanul hosszú, öt éves türelmi időszak célja az volt, hogy időt adjon a hirdetések megrendelői és a tábla-tulajdonosok közötti, esetleges viták rendezésére. A törvény megtiltja, hogy az autópályáktól 200, a közutaktól pedig 50 méter távolságra hirdetőtáblákat állítsanak fel. A létesítmények az előírt határokon kívülre áthelyezhetőek, illetve ott újra felállíthatóak. A jogszabály leszögezte, hogy a tiltott zónában található, több ezer óriásplakát-állványt a rendelkezés életbe lépése után 5 napon belül a üzemeltetőiknek le kell bontani. Ha ezt elmulasztják, az Autópálya-és Útfelügyelet távolítja el a táblákat és a tulajdonosokkal fizetteti meg a kapcsolódó költségeket. Hiába telt azonban el 12 hónap, az állványok többsége ma is a helyén van. Mindössze 700 út menti létesítmény tűnt el, noha az út-karbantartók tavaly körülbelül 3 ezret számoltak össze. A helyi hatóságok is azt állítják, hogy csak néhány tucat táblát bontottak le. Dan Ťok közlekedési miniszter szerint a probléma egyik oka, hogy a tábla-üzemeltetőket nehéz cselekvésre késztetni. Néhány esetben még az üzemeltetők címét vagy képviselőjük személyét sem sikerült megtalálni. A hatóságok pedig csak annak a határidőnek a lejártával bonthatják le az óriás-táblákat, amelyet az üzemeltetők felszólítása során határoznak meg. A késlekedés valódi oka azonban az lehet, hogy az óriás-plakátok tilalmának ügye időközben az Alkotmánybíróság elé került. Az üzemeltetők nem kívánják lebontani reklámhordozóikat mindaddig, amíg végleges bírósági döntés nem születik.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.