Nem lassul az infláció Németországban

Hírek2023. feb. 22.MTI

Gyorsult az infláció az év elején Németországban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.

Januárban a Destatis végleges adatai alapján 8,7 százalékkal, az előzetes adatokkal megegyező mértékben emelkedett a fogyasztói árindex Németországban.

Az új, 2020-as kalkulációs bázisév alapján felülvizsgált inflációs ráta 2022 decemberében 8,1 százalék, novemberben pedig 8,8 százalék volt. Az új kalkulációs módszer szerint tehát 2023 elején felgyorsult az infláció.

Az év végi lassulás után az inflációs ráta tehát továbbra is magas szinten marad

mondta Ruth Brand, a szövetségi statisztikai hivatal elnöke.

Számos árucikk kategóriában és egyre inkább a szolgáltatások terén is áremelkedést tapasztalhatunk. A magánháztartások számára januárban ismét különösen érezhető volt az energia és az élelmiszerek árának emelkedése

tette hozzá.

Az energiatermékek ára januárban 23,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, még az emelkedés mértékének enyhítésére hozott intézkedések ellenére is. Decemberben az energiaipari termékek ára 20,3 százalékkal nőtt éves bázison.

A januári áremelkedéshez hozzájárult a "decemberi gyorssegély" megszűnése is. A villamos energiára, a földgázra és a távfűtési díjra bevezetett árfék azonban korlátozta az energiaárak emelkedését.

Az élelmiszerárak januárban 20,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest, tehát több mint kétszer olyan mértékben, mint az inflációs ráta. Az élelmiszerárak emelkedésének üteme alig változott a decemberihez képest, amikor 20,4 százalékos volt.

Januárban energiaárak nélkül 7,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison, energia- és élelmiszerárak nélkül pedig 5,6 százalékkal. Decemberben 5,2 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

Az előző havi árszintet 1,0 százalékkal haladta meg a januári, szintén az előzetes adattal megegyező mértékben, míg decemberben 0,8 százalékos volt a havi árcsökkenés.

Az energiaárak összességében 8,3 százalékkal emelkedtek januárban havi bázison. A földgáz ára 46,1 százalékkal, a távfűtésé 63,9 százalékkal emelkedett januárban, a villamos energia ára pedig 6,5 százalékkal. Az olajtermékek körében az üzemanyagok 1,9 százalékos áremelkedését ellensúlyozta a könnyű fűtőolaj árának 3,3 százalékos csökkenése.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex, a HICP éves bázison az előzetessel megegyező, 9,2 százalék lett januárban a decemberi 9,6 százalék után. Havi bázison a harmonizált árindex végleges értéke szintén az előzetessel megegyező 0,5 százalék lett, míg az előző hónapban, decemberben 1,2 százalékkal csökkent.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/02/PD23_069_611.html