Nem megy tovább a Selyemúton Olaszország

Hírek2023. dec. 7.MTI

Olaszország hivatalosan is tájékoztatta Kínát, hogy kilép az Egy övezet, egy út kezdeményezésből, miközben Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő a kezdeményezés sikerét méltatta egy csütörtöki pekingi sajtótájékoztatón.

Az olasz kormány levélben tájékoztatta a kínai kormányt, hogy

nem kívánja megújítani a márciusban lejáró kétoldalú megállapodást,

amelyet a kínai kezdeményezésű, új selyemútnak is nevezett nagyszabású nemzetközi infrastrukturális együttműködési programmal kapcsolatban kötöttek.

Giorgia Meloni miniszterelnök csütörtökön Rómában úgy fogalmazott, hogy az Egy övezet, egy út nem hozta meg a remélt eredményeket, de a két országnak folytatnia kell a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítását. Hasonlóképpen nyilatkozott Antonio Tajani külügyminiszter is, aki szerint a projekt nem járt jelentős előnyökkel Olaszország számára.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján közvetlenül nem kommentálta Olaszország döntését, de óva intett a kezdeményezésben részt vevők megosztottságától.
 

 Kína határozottan elutasítja az Egy övezet, egy út együttműködésnek ártó rágalmakat, és ellenzi a konfrontációval okozott megosztottságot

- hangoztatta.
 

 A Selyemút Fórumra októberben 151 ország és 41 szervezet, köztük Olaszország képviselői utaztak Kínába

- emlékeztetett.

Olaszország 2019-ben a hét ipari nagyhatalom csoportjából (G7) egyedüliként csatlakozott a kereskedelmi és beruházási projekthez, a megállapodást az akkori miniszterelnök, Giuseppe Conte írta alá.