Nem tudta megfizetni Messit a Barcelona, 21 év után távozik a klubtól a legenda

Hírek2021. aug. 7.Növekedés.hu

"A La Liga pénzügyi fair play szabályait betartva nem tudtuk megfizetni Leo Messit” - mondta el a hatszoros aranylabdás távozásának hátterét a Barcelona elnöke.

Joan Laporta elmondta, „a játékoskeret fizetései elérnék a bevételek 110 százalékát, ami nem felel meg a liga előírásainak. A klub mindenek felett áll, még a világ legjobb játékosa felett is” - fogalmazott az elnök, olvasható az Euronews portálján.

Az FC Barcelona vezetője hangsúlyozta: "Nem akarok hamis reményt kelteni senkiben. Két hónap alatt több fázisban is voltunk, Messi pedig meg akarta könnyíteni akarta a helyzetünket. Először kétéves folytatásban egyeztünk meg, aztán ötéves kontraktusról volt szó. Azt hittük, létrejöhet a megállapodás, de végül egyik opció sem felelt meg a pénzügyi fair play szabályainak. Nem tehetjük meg, hogy a televíziós jogokkal játszadozzunk. A Barcelonának olyan egyezséget kellett volna kötnie, amellyel 50 évre feladta volna a televíziós jogdíjakból befolyó bevételeinek egy részét."

A klubnál azt gondolták, a liga rugalmasabb lesz Messi szerződtetésénél, de tévedtek. Laporta teljes mértékig vállalja a döntést, amelyet a klub érdekében hozott meg.

A 34 éves zseni 21 év után hagyja el az FC Barcelonát. A lehetséges folytatás a PSG-nél vagy a Manchester Citynél tűnik valószínűnek számára.

Lionel Messi 2000 óta játszott a barcelonai együttesben, 2004 óta volt a felnőtt keret tagja, de június végén lejárt a szerződése.
A Barcelona korábban kiadott közleménye szerint a klubnak és a játékosnak is egyértelmű szándéka volt a közös folytatás, meg is egyeztek, hogy csütörtökön (ma) aláírják az új szerződést, ám ez "pénzügyi és strukturális akadályok", vagyis a spanyol labdarúgóliga szabályzata miatt végül nem történhetett meg.

Spanyol médiaértesülések szerint új megállapodását öt szezonra tervezték, és eddigi fizetésének csupán a felét kapta volna, a La Liga pénzügyi szabályai azonban ennek ellenére ellehetetlenítették a hosszabbítást, mert nem felelt volna meg a fizetési maximumokra vonatkozó rendelkezéseknek.

Joan Laporta klubelnök a közelmúltban elismerte, hogy a liga által meghatározott fizetési plafon miatt nehezen fogják tudni elkönyvelni a játékos bérét, még akkor is, ha elfogadja a tetemes csökkentést. Messi legutóbb 2017-ben hosszabbított, azóta állítólag 138 millió eurót keresett szezononként.
A 34 éves csatár 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett a katalánok színeiben, mindkettő klubrekord. A Bajnokok Ligáját négyszer, a klubvilágbajnokságot és az európai Szuperkupát három-három alkalommal, a bajnokságot tízszer, a Király Kupát és a spanyol Szuperkupát egyaránt hétszer nyerte meg.
Számtalan egyéni díja közül - a hat Aranylabdán kívül - kiemelkedik a hat európai Aranycipő és a nyolc spanyol gólkirályi cím.