Német államminiszter: Magyarország és Lengyelország hagyjon fel a költségvetés és a helyreállítási alap vétójával

Hírek2020. nov. 17.MTI

Magyarországnak és Lengyelországnak fel kell hagynia vétójával az Európai Unió (EU) hétéves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap mintegy 1800 milliárd eurós csomagjának kulcsfontosságú elfogadása érdekében - jelentette ki Michael Roth, az EU soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős államminisztere kedden.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszteri EU-tanács videókonferencia keretében tervezett ülését megelőzően - Berlinben nyilatkozva - Roth kijelentette:

ez már nem a vétók, hanem a gyors és a szolidaritás szellemében való fellépés ideje.

"Minden tagország állampolgárai támogatásra számítanak. Nincs mentség a további késlekedésre, ezért arra kérek mindenkit az Európai Unióban, hogy éljen felelősségével"

- fogalmazott Roth.

Heiko Maas német külügyminiszter keddi nyilatkozatában bizakodásának adott hangot abban a tekintetben, hogy megoldást lehet találni Magyarország és Lengyelország vétójára. Bejelentette, hogy

az elkövetkező órákban és napokban Németország minden érintett féllel megbeszéléseket fog folytatni a megoldás érdekében.

"Nem csak megoldásra van szükségünk, hanem gyors megoldásra. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog" - fogalmazott. Maas hozzátette: "nem lenne okos a részéről", ha elmondaná, mit is gondol valójában a vétóról.

Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter a tanácskozás előtt Bécsben nyilatkozva kijelentette: nem tud megértést tanúsítani a vétóval kapcsolatban, amelynek jogával a két tagország élt az uniós pénzügyi csomagról és a költségvetésről szóló szavazáson.

Kiemelte, nincs itt az ideje a "nemzeti érzékenység" kifejezésének.

Véleménye szerint a két ország nem tudja sokáig megőrizni pozícióját a járvány erősödése és a gazdaságot sújtó rendkívüli intézkedések idején.

Mivel azonban az elfogadáshoz egyhangúságra van szükség, fokozott nyomás nehezedik a tagállamokra - tette hozzá Edtstadler.

A tagországok uniós nagyköveteinek hétfői tanácskozásán, egyhangúság hiányában, nem született döntés az unió hosszú távú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról. Az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot értintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel elfogadták.

A hosszú távú költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele.

A két ország véleménye szerint a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz rendelni kívánt, az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése sértené az uniós alapszerződést, továbbá nem tartaná magát az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglaláshoz.

Az általános ügyek tanácsát alkotó miniszterek a keddi videókonferencián egyebek mellett vitát folytatnak az éves jogállamisági párbeszédről, és egyes tagállamokra kitérve értékelik a fennálló helyzetet. Áttekintik a többéves pénzügyi keret és a helyreállítási csomag elfogadásának aktuális helyzetét. Véleménycserét folytatnak az antiszemitizmus elleni küzdelemről, illetve megvizsgálják az Észak-Macedóniával és az Albániával folytatott csatlakozási tárgyalások állását.