Németország a műanyag zacskók teljes betiltására készül - A CDU vezetője inkább az önkéntes megoldást javasolja

Hírek2019. okt. 6.Növekedés.hu

Csak az áruházi zöldséges-gyümölcsös zacskók maradhatnak.

Egyre kevesebb műanyag zacskót használnak Németországban, de a 2015 óta elért 64 százalékos csökkenés Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter szerint nem elégséges. Minisztériuma törvénytervezetet dolgozott ki a teljes tilalomról.

A dw.com hírportálon olvasható cikk szerint a miniszter bejelentette: tervei szerint a törvény 2020-ban lépne hatályba.

Hiszem, hogy a német lakosság támogat bennünket. Az idő megérett a műanyag zacskók betiltására.

- mondta. 

A szociáldemokrata politikus szerint azok a vállalatok, amelyek az új szabályozást megsértik, 100 000 eurós (mintegy 32 millió forint) büntetéssel számolhatnak. 

A törvény hatályba lépését követően egy hat hónapos „átmeneti időszakra” kerül sor, amely során „elosztják és felhasználják a készleten maradt műanyag zacskókat”. A tilalom kiterjed az újrahasznosított és környezetbarát módon gyártott műanyag zacskókra is, de továbbra is engedélyezi a gyümölcsök és zöldségek árusítására szolgáló vékony zacskók alkalmazását.

Svenja Schulze kijelentette: a cél, hogy

magunk mögött hagyjuk az eldobálós társadalmat és összességében kevesebb műanyagot használjunk fel.

Egy, az üzleti világgal 2016-ban kötött megállapodás már hozott sikereket a műanyag zacskó felhasználás területén. Sok áruházban a vevőknek már fizetniük kell a zacskókért. 

A zacskók a felhasznált műanyag csomagolóanyagok tömegének csupán 1 százalékát teszik ki. 

Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó Kereszténydemokrata Párt (CDU) vezetője és Angela Merkel kancellár várható utódja augusztusban azt mondta: jobban szeretné, ha a műanyag zacskók visszaszorítását önkéntes alapon indítanák el.

Ha ez a megoldás nem működik, beszélhetünk a tilalmakról

- mondta. 

Egy augusztusi, a Welt am Sonntag lapnak adott interjúban Annegret Kramp-Karrenbauer azt mondta: a környezetvédelmi politikát „innovatív módon, bizakodva” kell bevezetni. Támogatást javasolt a lakások olajfűtésének kiváltására és felvetette, hogy a fenntartható fejlődés követelményét be kellene illeszteni a német alkotmányba. 

Az Európai Unió már betiltotta az egyszer használatos műanyag cikkek, így a szívószálak, a villák és kések forgalmazását. A tilalom 2021-ben lép hatályba.