Ezek a világ legszebb barlangjai

Utazás2019. okt. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A legszebb barlangok között akad, amelyik természeti látványosságként egyedülálló, és van, amelyik inkább a történelmi jelentősége miatt került fel a toplistára.

1. Mammoth Cave – USA

A Kentucky államban fekvő, 212 km² területű Mamut-barlang Nemzeti Parkban található karsztvidék rejti a világ legnagyobb ismert barlangrendszerét. Már eddig is 651,8 km összhosszúságú járatot fedeztek fel, és még mindig vannak ismeretlen területek. A járatok termekbe vezetnek, ahol föld alatti tavak, esetleg zuhatagok találhatók. A barlangrendszer különös jelentőségét a nagy fajgazdagság adja: több mint 200 állatfaj él a sötétség birodalmában. A denevérek például aludni járnak ide, de a barlangokban több millió év alatt kialakultak azok a fajok, amelyek egész életüket itt töltik. Ilyenek például a különböző vakhalak.

2. Blue Grotto – Olaszország

Forrás: Wikimedia Commons

A Kék-barlang Capri szigetének egyik legfőbb látványossága. A körülbelül 50 méter magas tengeri barlang a fénytörés miatt kék színben pompázik: a napfény a külső tengerszintre verődik, és a fénytörés törvénye szerint látható a barlangon belül is. A kék szín nemcsak a vízbe ejtett tárgyakon, hanem a barlang falán és mennyezetén is visszatükröződik. A barlang már az ókorban is ismert volt, a rómaiak idejében vallási szertartásokat is tartottak benne. Tiberius uralkodása idején Capri volt a Római Birodalom központja: a császár, aki kedvelte a sziget éghajlatát több villát is építtetett a szigeten és ezek között ingázott. A Kék-barlang pedig úszómedenceként szolgált a császár számára.

3. Avshalom Cave Nature Reserve – Izrael

Forrás: Wikimedia Commons

A Sorek Cave vagy más néven Avshalom-barlang Izrael egyetlen látogatható cseppkőbarlangja, amely a Júdeai-hegység nyugati lejtőjén helyezkedik el. A szakértők szerint már 25 millió éves. Az 5000 m2-es barlang a világ egyik legimpozánsabb cseppkő gyűjteményével rendelkezik: a cseppkövek különleges alakokban képződtek, és a mai napig formálódnak, olykor szőlőfürtre vagy kagylóra emlékeztetve, a különleges megvilágítás pedig fokozza az élményt. 

4. Fingal's Cave – Skócia

Forrás: Wikimedia Commons

A Fingal-barlang, Skócia partjainál, a Belső-Hebridák szigetcsoporthoz tartozó Staffa-sziget egyik legszebb képződménye. Úgy is nevezik, mint a bazaltoszlopok szigete. A barlang hatszögletű bazalttömbökből épül fel, melyek egy korábbi vulkánkitörés maradványai. A barlang különleges atmoszférája és a furcsa visszhangok sokakat megihlettek már, köztük zeneszerzőket, költőket és zenészeket is.

5. Waitomo Glowworm Caves – Új-Zéland

Új-Zéland egyik nevezetessége a Waitomo-barlang, amelyet Glowworm cave-ként, azaz Szentjánosbogár barlangként is emlegetnek. Az odalátogatókat olyan érzés foghatja el, mintha az éjszakai csillagos égbolt alatt lebegnének. A fényeket azonban nem a szentjánosbogarak, hanem az Arachnocampa luminosa névre hallgató apró jószágok bocsájtják ki, akik lárvaállapotukban azért világítanak, hogy odacsalogassák magukhoz a rovarokat. A háromszintes barlangot 1887-ben fedezték, azóta az egyik leglátogatottabb természeti képződménye az országnak.

6. Hang Sơn Đoòng – Vietnám

A Hang Sơn Đoòng a Vietnámi-hegységben helyezkedik el. Nevét a benne található gyors folyású föld alatti folyóról kapta. A barlang különlegessége, hogy saját folyója és dzsungele van, és néhol még felhők is kialakulnak benne. A barlang méretei óriásiak, egy negyven emeletes felhőkarcoló is elférne benne. Bár a barlangot már a vietnámi háborúban is használták a helyiek óvóhelyként, a bejárata feledésbe merült. Újrafelfedezésére 2009-ben került sor, amikor egy amerikai kutatóházaspár ereszkedett le a barlangba.

7. Reed Flute Cave – Kína

Forrás: Wikimedia Commons

A Reed Flute barlang, magyarul Nádsíp-barlang vagy, ahogy a köznyelv nevezi a ‘Természeti csodák Palotája’ Kínában található, Guilin városától északra. A legenda szerint a nevét onnan kapta, hogy a helyiek úgy hitték, a barlang bejáratánál növő nád rendszeresen síppá változik, egy másik változat szerint viszont a bejáratnál található cseppkövek alakjáról. A cseppkövek között megtalálható függő és álló is, pillérekkel és kőzuhatagokkal. 

Forrás