Németország mégis küld Leopard tankokat Ukrajnának

Hírek2023. jan. 25.Növekedés.hu

Itt a fordulat: hetekig tartó mérlegelés után Scholz kancellár úgy döntött, mégis küld Leopard harckocsikat Ukrajnának. Előtte a The Wall Street Journal és a Reuters arról írt, hogy Washington is Abrams harckocsikat szállítani az ukránoknak, és Berlin is megteszi, amit szövetségesei régóta sürgetnek - írja az Euronews.

Németország mégiscsak szállít Leopard harckocsikat Ukrajnának. Legalább egy Leopard 2A6-osokból álló századról van szó - írja az Euronews.

A német kormány emellett lehetővé kívánja tenni a más országokból, például Lengyelországból történő szállítást is, de több skandináv ország is szállítana tankokat.

A Der Spiegel szerint a szállítandó német harckocsik a Bundeswehr készleteiből származnak. Közép- és hosszú távon további tankokat az ipari készletekből lehetne az ukránok rendelkezésére bocsátani.

Előtte a The Wall Street Journal és a Reuters hírügynökség - még nem végleges döntésként - arról számolt be, hogy az Egyesült Államok még a héten bejelentheti, hogy M1 Abrams harckocsikat szállít Ukrajnának.

Az amerikai lap szerint a szállítások bejelentése egy Németországgal kötött megállapodás része lett volna.

Berlin beleegyezne abba, hogy kisebb számú Leopard-2 harckocsit küldjön Ukrajnának, ugyanakkor  jóváhagyná, hogy Lengyelország és más nemzetek is szállítsanak az ukránoknak a német gyártmányú harckocsiból (egy német törvény ezt Berlin engedélyéhez köti).

A The Wall Street Journal-nek és a Reutersnek a Fehér Ház nem kívánt nyilatkozni az ügyben.