Németországban 30 éves csúcsra gyorsult a novemberi infláció

Hírek2021. dec. 10.MTI

Németországban novemberben tovább emelkedett, csaknem 30 éves csúcsra nőtt az éves szintű infláció: a fogyasztói árak 5,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken publikált adatai szerint.

Az októberi éves infláció 4,5 százalékos volt. A novemberinél legutóbb 1992 júniusában volt magasabb fogyasztói áremelkedés üteme Németországban, 5,8 százalékos. Az előző hónaphoz mérve ugyanakkor 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak novemberben az októberi 0,5 százalékos emelkedést követően.

A novemberi gyorsuló infláció mögött elsősorban az energiaárak 22,1 százalékos emelkedése áll - októberben 18,6 százalékos volt a drágulás - de a Destatis szakértői szerint szerepet játszottak benne a beszállítói láncokban kialakult fennakadások, így a beszerzési költségek emelkedése is. A magas inflációs értékekhez emellett a 2020-as válságévben bevezetett átmeneti áfacsökkentés bázishatása is hozzájárult.

Az élelmiszerek 4,5 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 7,7 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek 9,9 százalékkal, a szolgáltatások pedig 2,9 százalékkal drágultak egy év alatt.

Az uniós összehasonlítási célokra számított harmonizált éves fogyasztói árindex, a HICP 6,0 százalék lett novemberben az októberi 4,6 százalék után, a havi árindex 0,3 százalékos emelkedést mutat az október 0,5 százalék után.