Jelentősen lassult a brit gazdaság növekedése októberben

Hírek2021. dec. 10.MTI

Az előző havinál és a várakozásoknál is sokkal lassabban, 0,1 százalékkal emelkedett októberben Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - hazai össztermékének (GDP) értéke havi összevetésben, és még mindig nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintet - közölte pénteken ismertetett becslésében a brit statisztikai hivatal (ONS).

Szeptemberben 0,6 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban. Az előrejelzési konszenzus októberre 0,4 százalékos havi GDP-növekedést valószínűsített. 

Az ONS pénteki ismertetése szerint az októberrel zárult három hónapban 0,9 százalékkal nőtt reálértéken a brit GDP.

A szeptemberben véget ért három hónapban - vagyis a harmadik negyedévben - 1,3 százalékkal emelkedett a brit gazdaság teljesítménye a második naptári negyedévben mért 5,5 százalékos növekedés után.

Az ONS számításai szerint a brit hazai össztermék októberben 0,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a szolgáltatási szektor - amely az éves brit hazai össztermék 80 százalékát állítja elő - már elérte a koronavírus-járvány előtti teljesítményét.

A brit gazdaság többi szektorának teljesítménye még mindig elmarad a járvány előtti szintektől.

A tavaly február és 2021 októbere között mért 0,5 százalékos halmozott GDP-elmaradáson belül a feldolgozószektor teljesítménye 2,5 százalékkal, a teljes termelőszektoré 2,1 százalékkal, az építőiparé 2,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi második hónapban.

A szolgáltatási ágazat teljesítménye a pénteki kimutatás szerint októberben pontosan megegyezett a tavalyi februárival.

A brit gazdaság egészének tavaly februárhoz viszonyított kumulatív teljesítménycsökkenése ugyanakkor messze elmarad az első, 2020 márciusában elrendelt országos zárlat okozta tavaly tavaszi szabadesésszerű zuhanástól: 2020 második negyedévében 19,6 százalékkal, a tavalyi év egészében átlagosan 9,7 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A tavalyi visszaesés egyben azt is jelentette, hogy a brit hazai össztermék értéke a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja hétévi növekedést emésztett fel.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit gazdaság jelenlegi teljesítménye nem indokolja, hogy a Bank of England a legközelebbi jövőben emelje 0,10 százalékos mélységi rekordon tartott alapkamatát.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza az októberi GDP-adatok pénteki ismertetése utáni helyzetértékelésében közölte: a cég várakozása az, hogy a brit hazai össztermék decemberben és januárban is 0,1 százalékkal csökken havi összevetésben, majd jövő tavasszal - a koronavírus omikron változata okozta várható járványhullám elültével - gyors visszalendülés kezdődik.

E várakozás alapján a Pantheon Macroeconomics az eddigi 0,8 százalékról 0,3 százalékra rontotta 2022 első negyedévére szóló GDP-növekedési előrejelzését.

A ház kidolgozott ugyanakkor egy elméleti legrosszabb eseti forgatókönyvet is, amely azt modellezi, hogy ismét le kell zárni a kiskereskedelmi és a fogyasztási szolgáltatói szektort.

A cég e forgatókönyve alapján a brit GDP-érték a tavaly januárinál 6 százalékkal alacsonyabb szintre zuhanna vissza, bár az elemzés szerint a kormánynak szükség esetén számos, ennél sokkal kevésbé drasztikus köztes lehetősége is lenne, amelyek jobban kiegyensúlyoznák a közegészségügy és az üzleti szektor érdekeit.

Bárhogy legyen is, a rövidtávú kilátások bizonytalanságainak mértéke arra vall, hogy a Bank of England monetáris tanácsa jövő heti kamatdöntő ülésén valószínűleg nem módosítja 0,10 százalékos alapkamatát - hangsúlyozza pénteki elemzésében a Pantheon Macroeconomics főközgazdásza.