Németországban ingyenesek lesznek a bölcsődék és az óvodák

Hírek2018. aug 5.Növekedés.hu

Társadalompolitikai mérföldkőhöz érkeztek Berlinben: augusztustól kezdődően valamennyi nap közbeni gyermek-gondozási intézmény igénybevétele ingyenes lesz. Számos más német tartomány is azon dolgozik, hogy a szülők számára fokozatosan költségmentessé tegye a gyermekek ellátását, beleértve az egy évnél fiatalabbakat is. A berlini tartomány kormánya már 2007-ben megkezdte a térítési díjak kivezetését, de a szülőknek az élelmezésért még valamennyi korcsoport esetében, születéstől hat éves korig fizetni kell.  "Sok berlini család számára nagyon sokat jelent, hogy kell-e fizetniük óvodai díjakat” mondta Sandra Scheeres, Berlin oktatási, ifjúsági és családpolitikai szenátora. „Az ellátás teljes ingyenessége érzékelhető pénzügyi könnyebbséget jelent számos szülő részére. A gyermek-gondozási létesítmények egyben oktatási intézmények is, az oktatásnak pedig ingyenesnek kell lennie”.  Németország szövetségi családügyi minisztere, Franciska Giffey jelezte: szeretné, ha több német óvoda vezetné ki a díj-kötelezettséget. A kormány bejelentette, hogy a következő négy évben mintegy 3,5 milliárd eurót fordít a gyermek-gondozási szolgáltatások fejlesztésére (1 euró = 322,28 Ft).  Az új jogszabálynak köszönhetően Berlin az első olyan tartomány, amely teljes mértékben ingyenessé teszi a nap közbeni gyermek-gondozási ellátást. Az intézkedés mintegy 15,800, egy évnél fiatalabb gyermeket érint. A 2017-18-as iskolaévre a szülők által befizetett hozzájárulás összege 7 millió euró körül alakult.   Berlin, Németország három város-államának egyike továbbra is élen jár a gyermek-gondozási díjak leépítésében. A német államok körülbelül egy-harmadában e szolgáltatásért teljes körűen fizetni kell. Más tartományok kormányai bizonyos korcsoportok számára vagy támogatást nyújtanak, vagy díjmentességet biztosítanak. Rhineland-Palatinate tartományban például 2010 óta a két évesnél idősebb gyermekek ellátásáért nem kell fizetni, míg Lower Saxony és Hesse tartományokban a három évesnél idősebbek ellátása a jövő hónaptól kezdődően ingyenes lesz. Vannak ugyanakkor tartományok, ahol továbbra is havi több száz eurót kell leszurkolni, ami gyakran visszatartja az anyákat a munkába történő visszatéréstől. A gyermek-ellátás Schleswig-Holstein tartományban a legdrágább, ahol az önkormányzati óvoda igénybevételének költsége egy háztartás jövedelmének akár 9 százalékát is elérheti.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.