Németországban jelentősen lassult az infláció 

Hírek2023. ápr. 13.MTI

Németországban jelentősen lassult az infláció márciusban éves szinten - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatként.

Márciusban héthavi mélypontra, 7,4 százalékra süllyedt az éves fogyasztói árindex a februári 8,7 százalékról.

A Destatis közlése szerint az infláció márciusi mérséklődésének oka elsősorban a bázishatás. Az energiaárak egy évvel ezelőtt az ukrajnai háború miatt az egekbe szöktek. A bázisban így első alkalommal jelenik meg az akkoriban megemelkedett energiaárak hatása.

Az energiatermékek ára márciusban 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Februárban 19,1 százalékkal, januárban pedig még 23,1 százalékkal nőtt az energiaipari termékek ára éves szinten.

Márciusban az élelmiszerárak 22,3 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest, miután februárban 21,8 százalékkal emelkedtek.

Németországban havi összevetésben 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban, miután februárban is ilyen ütemű emelkedést mértek.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex (HICP) 7,8 százalék, 2022 áprilisa óta a legalacsonyabb volt márciusban a februári 9,3 százalék után.   

Havi bázison a harmonizált árindex 1,1 százalék lett a februári 1,0 százalék után.