NGM: Új programok indultak hazai cégeknek az ipar 4.0 fejlesztésekre

Hírek2024. feb. 23.MTI

A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával 2024. február 26-án programsorozat indul "A fejlődés társadalmasítása!"címmel, mely az ipar 4.0 fejlődési lehetőségeit kívánja bemutatni.

A nyitórendezvényt Egerben, az Emerson Automation FCP Kft. gyárában pénteken tartották - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A negyedik ipari forradalom egy a gazdaságban már zajló és egyre fokozódó folyamat, alapja a digitalizáció és az adat, mint napjaink gyártási és termelési folyamatainak elengedhetetlen részei.

Magyar viszonylatban az ipari szereplők előrébb járnak a digitális technológiák alkalmazásában, míg a vállalkozások csak most kezdik felismerni a benne rejlő lehetőségeket - fejtik ki a közleményben.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszédet mond az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség által életre hívott programsorozat, a Smart Manufacturing Festival - A fejlődés társadalmasítása! nyitórendezvényén az Emerson Automation FCP Kft. egri gyárában 2024. február 23-án. MTI/Komka Péter

A kormány az elmúlt években többféle programmal segítette a vállalkozások digitalizációjának elősegítését:

  • Modern Vállalkozások Program,
  • a Modern Mintaüzem és Mintagyár program,
  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és folytatása,
  • a GINOP Plusz pályázatai.

A most induló Smart Manufacturing Festival, mint országos szintű kezdeményezés e programokat kívánja kiszélesíteni - írták.Fábián Gergely, a tárca iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közlemény szerint hangsúlyozta: versenyképességük javítása érdekében az ipar minden szereplőjének törekednie kell arra, hogy ezzel a folyamattal lépést tartson, és hogy hasznosítani tudja a digitalizáció által kínált lehetőségeket - tájékoztatott az NGM.