Nincs B bolygó - élő, online könyvbemutató

Hírek2020. aug. 30.Növekedés.hu

Nincs B bolygó. Ezzel a címmel jelent meg Mike Berners-Lee legújabb kötete a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában. A könyv apropóján a kiadó élő, on-line pódiumbeszélgetést szervez 2020. szeptember 2-án, szerdán, 17.30 órától a Zoom alkalmazásban.

A beszélgetés résztvevői: Szigeti Cecília, a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszékének vezetője, egyetemi docens, programigazgató; Kocsis Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi, Politikai és Regionális Tanulmányok Intézete Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszékének egyetemi docense és Salamin Géza, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke. A nézőket Cseh Katinka, a Pallas Athéné Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója köszönti.

A kiadó a következő gondolatokkal ajánlja a kötetet:
A világ élelmezése, klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, antibiotikum-rezisztencia, mindent elárasztó műanyagok – az emberiség előtt álló problémák és akadályok sora szinte végtelennek tűnik. Melyek a legégetőbb problémáink, és melyeket kezeljük legelőször? Vajon mindannyiunknak vegetáriánusnak kell lennünk? Hogyan vegyük igénybe a repülőgépet egy alacsony szénkibocsátású gazdaságban? Hogyan kontrollálhatjuk a technológiát? És a számtalan kérdés közül talán a legfontosabb: mit tehetünk mi személy szerint e globális kihívások közepette?

Mike Berners-Lee tanácsadó, a Lancaster University professzora jelen kötetében ehhez mutat utat számunkra. Lenyűgöző tényekkel és elemzésekkel teletűzdelve, közérthető és szórakoztató módon vázolja fel gyakorlatias cselekvési tervét. A kötet hiánypótlónak tekinthető, hiszen egyszerre vizsgálja a lehető legszélesebb perspektívában korunk szinte összes környezeti és gazdasági kihívását, és kérdőjelezi meg azt, ahogyan élünk és gondolkodunk. A kötet praktikus és inspiráló ötleteket mutat be arra vonatkozóan, hogy képesek legyünk személyesen is hozzájárulni ahhoz, hogy az emberiség még sokáig virágozzon zen a bolygón, amely – tévedés ne essék – az egyetlen lehetőségünk. Mindeközben egyszerre sokkolja, meglepi és meg is nevetteti az olvasót.

A rendezvényen a részvétel ingyenes. Az adáshoz a Zoom program segítségével lehet majd csatlakozni. Az előzetes regisztrációt a szervezők a Pallas Athéné Kiadó weboldalán várják a Könyvbemutatóink/Regisztráció menüpontban.