Botos Péter üvegszobrász különleges kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban

Hírek2020. aug. 30.Növekedés.hu

2020. szeptember 3-án, 18.00 órakor nyílik meg az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb tárlata, amely Botos Péter üvegszobrász lenyűgöző, kísérletező és formabontó alkotásait mutatja be a közönségnek. A Fényterek (Light Spaces) c. kiállítás az elmúlt három év alkotói munkájának „termése”, számos eddig be nem mutatott művel ismerkedhetnek meg az érdeklődők ezen a nem mindennapi vizuális utazáson.

Botos Péter a szobrászat hagyományosan értelmezett három dimenzióját formabontó, egyedi módon terjeszti ki, szinte megnyújtja a teret az idő, a mozgás és a fény bevonásával. Így szobrait szemlélve olyan érzésünk lehet, mintha az alkotások megmozdulnának, velünk együtt mozognának vagy éppen a teret ferdítenénk el. A statikusság helyett Botos Péter szobrait a dinamikusság, a virtuális terek egymásba olvadása, azok végtelennek tűnő variációja jellemzi.

„Célom a geometriai alapformák és az üveg fizikai, optikai tulajdonságainak tudatos használata révén új, a nézők számára jórészt ismeretlen látvány és vizuális élmény elérése.”

– írja a művész saját alkotásai kapcsán.

Az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb kiállítására egy merőben új, sokat ígérő válogatással készült a művész.

„Botos Péter kiállítása különleges esemény. Nemcsak bemutatása a legújabb műveinek, de határozott és komoly lépés a műfaj határainak kitágítására”

– mondja a tárlat kurátora, Erdész László. Ezen a kiállításon fog debütálni egy új, sokat ígérő anyag is, az ún. féligáteresztő dirolich üveg, amit Botos nemcsak a szobrokba épít bele, hanem önálló, varázslatos tereket is létrehoz belőlük.

Mindegyik mű egy tökéletes egyedi, saját univerzumot teremt. A kiállított üvegszobrok prizmaként és lencseként is funkcionálnak, amelyek a fénysugarak segítségével további önálló képeket, képsorokat hoznak létre.

Ez az új látványsor lehetőséget kínál az üvegszobrok kapcsán számos fényfizikai, optikai törvényszerűség bemutatására is. A mozgó formák nem állnak a fény útjába, hanem átengedik, megtörik, átlényegítik azt. Botos Péter alkotásai egyszerre tűnnek átlátszónak és átláthatatlannak, a változatos színek mélységet nyernek a kidolgozott üvegben, a szemlélődőt megállíthatatlanul magával ragadja a látvány.

A megnyitón beszédet mond Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, valamint Erdész László, a kiállítás kurátora. 

A Fényterek című kiállítás 2020. szeptember 20-ig ingyenesen látogatható.