Nincs elég széndioxid az USA-ban - akadozik a sör és üdítőital gyártás

Hírek2020. ápr. 18.Növekedés.hu

Az etanol üzemek csökkenő széndioxid szállításai veszélyeztetik a folyamatos sör, szóda és szénsavas üdítőital ellátást - olvasható a reuters.com hírportálon. Sok, karanténba kényszerült amerikai számára ez felér egy csapással.

A sör és az alkoholmentes italok a bepréselt széndioxidnak köszönhetően habzanak-pezsegnek. A széndioxidot alapvetően az etanol üzemek biztosítják az élelmiszer-ipar számára, amelyet gyártási folyamat melléktermékeként fognak fel és adnak el.

Az etanolt környezetvédelmi megfontolások alapján a járművek üzemanyagába keverik. Miután azonban az üzemanyagok iránti kereslet a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban több, mint 30 százalékkal visszaesett, jelentősen csökkent az etanol termelése is. A Megújuló Üzemanyagok Szövetségének vezérigazgatója, Geoff Cooper szerint az ország 45 etanol üzeméből 34 leállt vagy termelését mérsékelte.

Az etanol kibocsátás hiánya komoly problémát jelent az élelmiszeripar, különösen az italgyártók számára. A még üzemelő széndioxid ellátók körülbelül 25 százalékkal emelték áraikat, panaszkodott Bob Pease, a Sörfőzők Szövetségének vezérigazgatója. A szövetség a kis-és független amerikai sörfőzőket fogja össze, akik széndioxid igényük mintegy 45 százalékát az etanol-termelőktől szerzik be.

A probléma súlya növekszik. Naponta egyre több tagunk számol be a beszerzési nehézségekről

mondta Bob Pease, aki arra számít, hogy két-három héten belül számos sörfőzde termelésének visszafogására kényszerül.

A Nagy Nyomású Gáz Szövetség (CGA) április 7.-én levében jelezte Mike Pence alelnök számára, hogy a széndioxid termelés már 20 százalékkal csökkent és állami segítség nélkül április közepére akár 50 százalékkal is visszaeshet. A nyomást érzékeli a húsipar is, ahol a feldolgozáshoz, csomagoláshoz, konzerváláshoz és szállításhoz szintén használnak széndioxidot.

Orion Melehan, a kaliforniai székhelyű, különleges italokat gyártó LifeAID vezérigazgatója szerint két partner vállalkozása is alternatív széndioxid-forrásokat keres.

Éjszakákon át törjük a fejünket, milyen megoldást találhatnánk. A kialakult helyzet érzékelteti, hogy egyes törvények milyen, nem tervezett következményekkel járhatnak.

mondta.