Női alelnökjelöltet ígér maga mellé Biden

Hírek2020. márc. 16.MTI

Joe Biden, a jelenleg legesélyesebb pályázó az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségének elnyerésére a vasárnapi televíziós vitán bejelentette, ha ő lesz a jelölt, női alelnökjelöltet választ maga mellé.

Biden, Barack Obama egykori alelnöke a CNN és a spanyol nyelvű, amerikai Univision televízió által közösen szervezett vasárnap esti vitán Bernie Sanders vermonti szenátorral ütköztette álláspontját.

Az eseményt eredetileg az arizonai Phoenixben tartották volna, de az új típusú koronavírus terjedése miatt végül a szövetségi fővárosban, Washingtonban, egy televíziós stúdióban tartották meg, közönség nélkül. A két politikus betartotta az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) előírásait, azaz nem fogott kezet egymással, és kellő távolságban maradt.

A vita központi - sőt, szinte csaknem egyetlen - kérdése az egészségügy, és ezen belül is a vírusfertőzés elleni küzdelem volt. Biden és Sanders egyaránt a jelenleginél agresszívebb kormányzati fellépést sürgetett. Az egészségügyet érintő kérdésekben azonban a korábbi alelnök a jelenlegi helyzet azonnali kezelésére, a koronavírus elleni küzdelemre összpontosított, míg a vermonti szenátor az egészségügy alapvető átalakításának programjáról beszélt.

Biden hangsúlyozta, hogy a Sanders által javasolt egészségbiztosítási változtatások "forradalmat jelentenének", de ezt az amerikaiak szerinte nem akarják. Szemére vetette a vermonti szenátornak, hogy nem vázolta fel konkrétan a tervezett reform részleteit, anyagi vonzatait. Sanders azzal válaszolt: vetélytársa csak a jelenlegi helyzet megőrzését akarja, pedig szerinte éppen a mostani válság teremtene lehetőséget az egészségügyi rendszer alapvető átalakítására.

Joe Biden leszögezte, hogy több milliárd dollárt költene az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megfékezésére és a járvány miatt gondokkal küszködő gazdaság élénkítésére.

"Ez olyan, mint hogyha külföldről megtámadtak volna bennünket" - fogalmazott a járványról Biden, aki korábban rasszizmussal, idegengyűlölettel vádolta meg Donald Trump elnököt, amikor "kínai vírusnak" nevezte a Kínából elterjedt új típusú koronavírust.

Bernie Sanders az amerikai történelem példátlan pillanatának nevezte a vírus miatt kialakult válságot, és arra hívta fel a figyelmet: az amerikai egészségügyi rendszer jelenleg nincs felkészülve arra, hogy mindenkit ellásson. Úgy vélte, hogy éppen a mostani vírusválság példázza a legjobban az állami és a magánegészségügyi ellátás működésképtelenségét.

A szenátor nem vázolt fel konkrét intézkedéseket a vírusválság enyhítésére, helyette Donald Trump elnököt bírálta, aki szerinte nem kezeli megfelelően a kialakult helyzetet.

A vita hangnemét az első kommentárok a korábbiakhoz képest sokkal nyugodtabbnak minősítették, bár Bernie Sanders egy alkalommal azt vágta oda Joe Bidennek: "Legyen egyenes az amerikai emberekkel!"

Joe Biden ezt az alkalmat használta fel arra, hogy bejelentse: amennyiben ő lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, alelnökjelöltjéül női politikust választ majd. Bernie Sanders szintén hajlott arra, hogy politikusnőt válasszon maga mellé.

Az amerikai sajtóban napok óta latolgatják, hogy ki lehet majd Joe Biden alelnökjelöltje; a legtöbb lap szerint Kamala Harris kaliforniai szenátor, vagy Stacey Abrams, a georgiai képviselőház korábbi tagja. Mindkét politikusnő színes bőrű.

Az Egyesült Államokban eddig kétszer volt női alelnökjelölt: 1984-ben a demokrata párti Geraldine Ferraro képviselő Walter Mondale elnökjelölttel, 2008-ban pedig a republikánus Sarah Palin alaszkai kormányzó John McCain arizonai szenátorral együtt indult a választáson. Végül egyikük sem lett alelnök.

Joe Biden és Bernie Sanders vitája az utolsó volt kedd előtt, amikor demokraták és republikánusok egyaránt négy államban tartanak előválasztást: Floridában, Arizonában, Ohióban és Illinois-ban. A republikánusok továbbá az Egyesült Államok társult államában, a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Északi Mariana-szigeteken is jelölőgyűléseket is rendeznek.