Trump örülhet a legjobban Biden előretörésének

Elemzések2020. márc. 5.D.J.

Könnyen lehet, hogy Obama volt alelnöke lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje. Trump győzelmi esélyeit az őszi választásokon ez meg is dobhatja.

Bernie Sanders egészen sajátos taktikát választott a demokrata előválasztások során. Nem csak a republikánusoknak és a többi elnökjelölt-aspiránsnak, de az egész Demokrata Pártnak is neki akart menni. A célja egy olyan mozgalom elindítása volt, amely a munkásrétegre támaszkodva megreformálja az egész amerikai politikai életet. Most már világosan látszik, hogy az elmúlt hónapokban túl sok ellenséget gyűjtött össze. A március 3-ai szuperkedd előtt a demokraták mérsékelt irányvonala összezárt.

Azután, hogy Joe Biden nagy fölénnyel nyert Dél-Karolinában a párt prominens figurái sorra álltak ki Obama volt alelnöke mögött. Két elnökjelölt-aspiráns Pete Buttigieg és Amy Klobuchar is visszalépett a javára, sőt a texasi demokraták egyik legnépszerűbb figurája Beto O'Rourke is arra biztatta az embereket, hogy kedden abban a 14 államban, ahol szavazást tartanak voksoljanak Bidenre.

Mindez elég is volt az erőviszonyok átrendezéséhez.

A korábban biztos győztesnek tűnő Sanders a legtöbb államban vesztett. Bár az előválasztási procedúra ezzel koránt sem ért véget – hisz június 6-ig még előválasztások egész sora fog lezajlani – most komoly esély van rá, hogy ősszel Biden lesz Trump kihívója.

A regnáló elnök ennek pedig csak örülhet. Biden ugyanis finoman szólva nem egy nagy formátumú politikus. A nyilvános szerepléseket kifejezetten rosszul viseli. A kampány-eseményeken volt, hogy a szavazókat is letorkollta. Tavaly Iowában miután egy 84 éves helyi férfi megkritizálta, Biden a felszólalót „átkozott hazugnak” nevezte. De az utóbbi hónapokban egy egyetemista lányt például „kutyafejű póniharcosnak” hívott. Azzal az aktivistával, aki megkérdezte, hogy mi az álláspontja a klímaváltozás kapcsán, meg egyszerűen közölte: „szavazzon másra”.

Biden a beszédeiben ráadásul van, hogy nyilvánvaló hazugságokkal áll elő.

A rendezvényein például többször elmesélte, hogy a 70-es években letartóztatták Dél-Afrikában, amikor meg akarta látogatni Nelson Mandelát. Végül a saját stábja volt kénytelen elárulni, hogy ez a történet ebben a formájában nem igaz. Biden egy alkalommal pedig azt állította, hogy a párizsi klímaegyezményen 2016-ban együtt dolgozott Teng Hsziao-pinggal. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a kínai reformer politikus jóval korábban, már 1997-ben meghalt.

Mivel rosszul tűri a stresszt a nyilvános szereplésein Biden gyakran bakizik. A szuperkeddi győzelem után például a beszédében összekeverte a feleségét a nővérével. Korábban azt állította, hogy 2007 óta 150 millió ember halt meg az USA-ban fegyveres erőszak miatt (ha ez igaz lenne akkor az Egyesült Államoknak majdnem a fele kihalt volna).

Mindennek tetejébe a volt alelnök néha a saját támogatói nevét is elfelejti. De most februárban például New Hampshire államot is összekeverte Nevadával. Bidenről pár hónapja még a mostani támogatói se voltak túl jó véleménnyel. A kongresszus egyik tagja Tim Ryan szeptemberben még azt ecsetelte, hogy Bidenben nincs elég energia a győzelemhez. Mindenesetre Donald Trump a friss fejleményeknek csak örülhet. Ha ősszel a volt alelnök lesz az ellenfele, komoly esély van rá, hogy Bident a TV-s vitákban egyszerűen le fogja söpörni.