Nőtt a Nitrogénművek árbevétele és eredménye tavaly

Hírek2021. márc. 19.MTI

A Nitrogénművek Zrt. árbevétele 7,7 százalékkal 94,7 milliárd forintra, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 31 százalékkal 23,05 milliárd forintra nőtt tavaly az előző évhez képest - tájékoztatta a vállalat az MTI-t a pénteken közzétett konszolidált éves beszámolója alapján.

Az adózott eredmény 3,59 milliárd forint lett a 2019-es 1,06 milliárd forint után.

A termelés 24,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és elérte az 1,23 millió tonnás szintet.

A közlemény szerint sem a társaságra, sem a csoportra nem gyakorolt jelentős negatív hatást a koronavírus-járvány, de a védekezésre fordított kiadások nőttek.

A műtrágya iránti igény stabil maradt, a vállalatcsoport sok piacán még nőtt is. A terményárak 2020-ban emelkedtek, ami támogatta a gazdálkodók jövedelmezőségét, és erőteljesen növelte a műtrágyakeresletet - jelezték.

A beruházásoknak köszönhető folyamatos termelési hatékonyság-javulás és az inputárak - földgáz, energia - 2020-as csökkenése hozzájárult a társaság, és így a csoport általános jövedelmezőségéhez - közölte a Nitrogénművek.

A Nitrogénművek Zrt. a közép-európai régió egyik vezető nitrogén alapú műtrágyagyártója és mezőgazdasági alapanyag-forgalmazója. A vállalat több mint 15 országban van jelen, több mint 700 munkavállalót foglalkoztat.