Közel 70 millió dollárt fizettek egyetlen JPG fájlért

Tech2021. márc. 19.D.F.D.

Hatalmas lehetőség rejlik a Bitcoinhoz hasonlító, úgynevezett nem átváltható tokenekben (NFT). A Christie’s aukcióján egy JPG fájl, ilyen "valutáért" nemrég 69,3 millió dollárért kelt el. Még Banksy is értékesítené így a műalkotásait.

A digitális világ egyik új slágere az NFT azaz a non-fungible-token, magyarul nem átváltható tokenek/zsetonok, amelyek a blockchain-en találhatóak. Idén szinte futótűzként kezdett az NFT őrület terjedni, az amerikai dollárban mért forgalma az NFT-knek februárban megduplázódott, írja az Enterpreneur Europe.
Mi is az a nem átváltható token, ami így felkavarta az internet világát?

Az NFT egyfajta érték, vagyontárgy, hasonlóan a kriptovalutákhoz (például Bitcoin), de mégis rengeteg dologban különbözik azoktól.

Miben más az NFT?

Egyrészt, az NFT egyedi, nem másolható. Egyediségét az úgynevezett meta adatok adják, melyek nem megváltoztathatók. Ebből következik, hogy nem helyettesíthetőek, nem átválthatóak, ezért is tartalmazza a nevük a non-fungible kifejezést.

Vannak konvertábilis vagyontárgyak, tipikusan ilyen maga a pénz, egyik bankjegy tökéletesen helyettesíthető, egy másik azonos címletű bankjeggyel, sőt több kisebb címletű bankó is képes helyettesíteni egy az értékük együttes összegével azonos értékű nagyobb címletű pénzjegyet. Az NFT-k esetében azonban merőben más a helyzet. Unikálisak, és nem helyettesíthetőek, sőt mi több, egyáltalán nem oszthatóak. Csak egyben van értékük és nem lehet sehogy sem darabolni vagy felváltani őket.

Külön érdekességük, hogy a készítőjük, a fejlesztő, előre meghatározhatja maximális mennyiségüket, azaz limitálhatja, hány készülhet belőlük.

Mire használható?

Rengeteg dologra használhatóak, szinte bármi tokenizálható. Tipikus példák az NFT-re az online mozijegyek, elektronikus koncertjegyek, vagy számítógépes játékok esetében értékes, egyedi, játékon belüli tárgyak. De lehet NFT egy domain név (ezek néha komoly összegekért kelnek el), egy fiók valamelyik közösségi oldalon, vagy akár egy digitális műalkotás.

Sőt az utóbbi időben még a digitális sportkártyák is terjedésnek indultak. Kosárlabda rajongók eddig 230 millió dollárt költöttek NBA Top Shot digitális sportkártyákra. Ezek a dolgok nagyon különbözőek, de közös bennük, hogy mind digitálisak, önmagukban értékkel bírnak, egyediek, limitált darabszámúak, és oszthatatlanok, tehát non-fungible token-ek.

69,3 millió dollárt érő JPG fájl

Arra, hogy mégis mekkora érték rejlhet az NFT-ben, ékes példát jelenthet egy JPG fájl, amely nemrég a Christie’s aukcióján megdöbbentő összegért, 69,3 millió dollárért kelt el - számol be a volture.com.

A kép alkotója Mike Winkelmann (digitális művészneve: Beeple) nyugodtan mondhatjuk, hogy történelmet írt ezzel. Ez a műalkotás, ami tulajdonképpen egy JPG formátumú kollázs az „Everydays – The First 5000 Days” címet viseli. A kollázs azon képekből állt össze melyeket az alkotó 2007-óta, (tehát 5000 napja) naponta közzétett online. Így a műalkotás, „ a 21. század tiszteletlen kommentárja”.

Ami viszont igazán értékessé teszi, hogy NFT-ként készült el, tehát nem másolható, egyedi, egyetlen darab van belőle, így tehát igen komoly értéket képvisel, mint azt az aukció eredménye is mutatja. Ezek alapján, nem meglepő, hogy nem egyedi, hogy valaki a műalkotását NFT-ként szeretné értékesíteni, olyan alkotók is törekszenek erre, mint Banksy, Kings of Leon vagy Grimes. (Forrás)