Novemberben enyhült a borúlátó gazdasági hangulat Németországban

Hírek2022. nov. 15.MTI

A vártnál jelentősebben javult a gazdasági hangulat az euróövezetben a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kimutatása alapján.

A ZEW gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) mínusz 38,7 pontra javult novemberben az októberi mínusz 59,7 pontról. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé javuló adat, mínusz 52 pont szerepelt.

A ZEW németországi gazdasági hangulati mutatója 22,5 ponttal, mínusz 36,7 pontra nőtt novemberben. A németországi gazdasági helyzet megítélése is javult és mínusz 64,5 ponton áll, 7,7 ponttal magasabb, mint októberben. Németország gazdasági kilátásai tehát jelentősen javultak októberhez képest, de továbbra is negatívak.

Achim Wambach, a ZEW elnöke a javuló adatok kapcsán azt mondta, hogy ez minden bizonnyal azzal a reménnyel függ össze, hogy hamarosan csökkennek az inflációs ráták.

Ha így lesz akkor a döntéshozóknak nem kell olyan erőteljesen és/vagy olyan sokáig fékezniük a monetáris politikát, mint amivel eddig számoltak. A német gazdaság kilátásai azonban továbbra is egyértelműen negatívak - jegyezte meg.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok mintegy 300-350 pénzügyi szakértőjének és intézményes befektetőjének megkérdezésével.