Novemberben ismét ötéves csúcson a jegybanki devizatartalék

Hírek2020. dec. 7.MTI

Novemberben 2,323 milliárd euróval 2015 augusztusa óta nem látott rekordszintre emelkedtek a magyar jegybank devizatartalékai, amelyek a múlt hónap végén 32,546 milliárd eurót értek el - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. Az emelkedést a november 12-én kibocsátott 2,5 milliárd euró értékű 10 és 30 éves futamidejű eurókötvény magyarázza.

A devizatartalékok októberben 1,989 milliárd euróval csökkentek, így a szeptemberihez képest november végén csak 334 millió euróval volt nagyobb a tartalékállomány.

A szeptemberi szinthez mintegy 500 millió euróval járult hozzá a Japánban négy sorozatban 62,7 milliárd jen értékben kibocsátott zöldkötvény, amely az első külföldi zöldkötvény a távol-keleti szigetországban.

A négy sorozat 3, 5, 7 és 10 éves lejáratú.

A múlt év végéhez képest 4,161 milliárd euróval nőtt a devizatartalék november végéig, ami jelentősen különbözik az idei évben devizában kibocsátott 6,5 milliárd euró devizakötvény-kibocsátás összegétől.

Az eltérést az magyarázza, hogy januárban lejárt egy 2 milliárd dolláros tízéves dollárkötvény, februárban egy egymilliárd eurós tizenötéves eurókötvény, júliusban pedig egy egymilliárdos hároméves jüankötvény.

Az idén már több kötvény visszafizetése nem esedékes, legközelebb jövő márciusban egy 30 milliárd yen értékű hároméves kötvény jár majd le.