Nyakunkon az utolsó óraátállítás

Hírek2020. okt. 1.D.J.

A téli és a nyári időszámítás 2021-től szűnhet meg.

Még pár hét és az utolsó októberi hétvégén tovább lehet húzni a lóbőrt. Vasárnap 25-én ugyanis nyerünk egy kis időt. Hajnali háromkor kettőre kell majd visszaállítani az órákat. A picit hosszabb hétvégének azonban meg van az ára. Hisz innentől hamarabb be fog esteledni. A váltás napján fél öt után pár perccel már le fog bukni a Nap a horizonton.

Ha ez nem lenne elég az óraátállítás szokás szerint sokaknak a biológiai egyensúlyát is fel fogja borítani.

Van, akinek a vérnyomására és a testhőmérsékletére is rossz hatással van az átállás, mások ilyenkor fejfájással, koncentrációs zavarokkal és alvási problémákkal küzdenek. Két hétbe is beletelhet mire kiheverjük az új időszámítás bevezetését. Tavasszal az átállás idején a közlekedési balesetek és a szívrohamok száma is megnő.

Itthon először még az I. világháború idején kezdték el alkalmazni az óraátállítást.

Később hol eltörölték, hol újra bevezették. A legutóbbi váltás 1980-ban volt: azóta hogy minél több energiát meg tudjunk spórolni, minden évben van nyári és téli időszámítás is. Ám most, hogy egyre több elektromos készüléket használunk és a lakásokat ellepték a légkondicionálók az egésznek egyre kevesebb értelme van. A villamos-energiafogyasztás az év derekán így is egyre magasabb.

A felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége ki nem állhatja. Az európaiak több mint 80 százaléka szívesen megszabadulna tőle. Ezért az EU úgy döntött, hogy 2021-től el is fogják törölni. A tagállamoknak addig viszont el kell dönteniük, hogy inkább a téli vagy a nyári időszámításban akarnak élni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a többség az utóbbi felé húz. Így könnyen előfordulhat, hogy 2021. március 28-án fogjuk utoljára átállítani az órákat.