Nyit a kkv-k felé a Nemzetközi Beruházási Bank

Hírek2019. nov. 26.MTI, Növekedés.hu

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) a Budapestre költözés óta eltelt 6 hónap alatt 11 százalékkal növelte a hitelállományát, ami év végére meghaladja az egymilliárd eurót - számolt be a bank vezetősége.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) a Budapestre költözés óta eltelt 6 hónap alatt 11 százalékkal, 98 millió euróval növelte a hitelállományát, amely így 990 millió euróra emelkedett, az év végére pedig bizonyosan meg fogja haladni az 1 milliárd eurót - mondta Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Nyikolaj Koszov közölte: az elmúlt időszakban a bank 21 projektet értékelt, ezek közül 19-et hagytak jóvá, összesen 373 millió euró értékben. Várhatóan a bankban érdekelt minden tagállamban lesz új beruházás, és olyan kulcsfontosságú ágazatok fejlesztési finanszírozásában vesznek majd részt, mint az infrastruktúra, az energetika, kohászat, autóipar, gyógyszeripar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, illetve turizmus - fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a régió közép- és kisvállalkozási szektora iránt nyit a bank, amely infrastrukturális, energiaipari és gépberuházásokra is ad új hiteleket új projektekre. A fenntarthatósági beruházások (ESG: Environment, Social, Government) egyre nagyobb arányt képviselnek a hitelezett projektek értékében.

A jövőre 50 éves bankot idén felminősítették, Magyarország 2015-ben lépett be a tagok közé, és jelenleg hazánk Oroszország és Bulgária után a harmadik legnagyobb részvényese lett a pénzintézetnek.

A csatlakozásról szóló döntésben igen fontos szerepe volt annak, hogy a bank vezetése új alapokra helyezte az intézmény működését.  A pénzintézet új stratégiája és annak gyors ütemű végrehajtása lehetővé tette, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank modern, nemzetközi fejlesztési bankká váljon.

Miután az NBB átköltözött az Európai Unióba, a nemzetközi fejlesztési bank sikeresen kibocsátott három kötvényt is - Magyarországon, Romániában és Csehországban - több mint 275 millió euró összegben. Ez nagyjából 30 százaléka a bank által 2014 óta kapott összes hosszú lejáratú forrásnak.

Az Európai Unióba költözés lehetővé tette a bank számára, hogy jelentősen megnövelje befektetői bázisát, így az NBB már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhat befektetői között - bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat -, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről.

A magyarországi vállalkozások rendkívül pozitívan reagáltak a bank Európába költözésére, hiszen közös érdek, hogy Budapest nemzetközi pénzügyi központtá váljon - emelte ki Nyikolaj Koszov. Az NBB, mint az egyetlen kelet-közép-európai központtal rendelkező nemzetközi fejlesztési bank tevékenységei ehhez minden lehetséges módon hozzájárulnak - jelezte.

Laszlóczki Imre, az NBB igazgatótanácsának nemrégiben kinevezett magyar alelnöke, és stratégiai részlegének vezetője elmondta:

a bank 2023-tól érvényes új stratégiájának középpontjában a gazdaság fejlesztése, a bank nemzetközi partnerhálózatának bővítése, új részvényesek bevonása, valamint a médiakapcsolati tevékenységek erősítése állnak.
A bank mérlegfőösszege ez év október végén 1 milliárd 350 millió eurót ért el, szemben a 2018 végi 1 milliárd 194 millió euróval. A hitelállomány 2019. október végéig 990 millió euróra emelkedett, tavaly 851 millió eurót tett ki.