Nyitrai: nem lesz a lakosságot sújtó adóemelés

Hírek2022. ápr. 9.MTI

A kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott azt mondta: a globális helyzet Magyarországot is érinti: a magyar gazdaságot is több mint 2 éve "gyötri" a koronavírus-járvány, az energiaárak berobbanása, továbbá az orosz-ukrán háború. Mindezek miatt "költségvetési fegyelemre" lesz szükség, de leszögezte: "az embereket érintő megszorítás egészen biztosan nem lesz".

Fontos a pénzügyi stabilitás, a költségvetési hiány lefaragása, mert enélkül nehezen lehetne gazdasági növekedés, és egyértelműen ez a cél - jegyezte meg Nyitrai Zsolt a Világgazdaság podacstjában. Felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor vezette polgári kormánynak van tapasztalata a válságkezelésben. 1998 és 2002 között többször volt komoly árvízhelyzet Magyarországon. 2010 után egy gazdasági világválság közepette vették át a kormányzást majd megtörtént a vörösiszap-katasztrófa, aztán 2015-ben jött a migrációs válság, 2019 óta tart a koronavírus-járvány, most pedig kitört a háború. Ezen válságok kezelésénél a polgári kormány helyt tudott állni - jelentette ki.

Úgy értékelt, a vasárnapi országgyűlési választás eredménye is annak köszönhető, hogy amikor nehéz helyzetben volt az ország az Orbán Viktor vezette kormány nem a lakosság kiadásait növelte, hanem azok irányába fordult, akik "extraprofitot" halmoztak fel, mint a multinacionális vállalatok. Ezt nevezték "igazságos közteherviselésnek".

Az Orbán Viktor vezette kormány mindent megtesz, hogy megvédje az embereket a többletkiadásoktól. Ezért is vezették be a kamatstopot, valamint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot és az üzemanyagárstopot. Mindegyiknek van egy határideje - emelte ki, de hozzátette: törekszenek rá, hogy ezeket meghosszabbítsák. Az üzemenyagár tekintetében is azt mondta, folynak a tárgyalások arról, hogy az miként lehetne a jövőben is fenntartható. A globális szinten növekvő infláció miatt is több olyan döntést hoztak, hogy azt "kevésbé érzékelhetővé" tegyék az emberek számára. Ezek mellett számos olyan döntés született még, mint például a 13. havi nyugdíj visszaadása, a hathavi fegyverpénz és a családi adóvisszatérítés, amelyek összesen többmillió embernek jelentettek segítséget.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a polgári kormányzat működésének "lelke" a családok támogatása. Csak a családok támogatásával haladhat a magyar nemzet - jelentette ki. Mindemellett az általa képviselt kiemelt társadalmi csoportok - köztük az idősek, a cukorbetegek, az ápolók, a horgászok - a jövőben is kiemelt figyelmet fognak kapni. Az egyes csoportok problémáinak megoldása, céljainak elérése ügye iránt a kormányfő is érzékeny. Ráadásul, mint mondta ezek sok esetben kis költségvetési vonzattal járnak. Céljuk, hogy a kormány és ezen kiemelt társadalmi csoportok közötti emberei és szakmai kapcsolatot még szorosabbra fűzzék - közölte.

Azt is kiemelte, hogy európai uniós helyreállítási alap forrásaiból minden tagállamnak jár 2100 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás továbbá 3600 milliárd forintnyi nulla százalékos kamatozású hitelkonstrukció. Ezek - mint fogalmazott - "nem ajándékok", ezek járnak Magyarországnak, a magyar nemzetnek. Ezekért a támogatásokért a magyar kormány küzdeni fog - közölte. Azt mondta: a magyar kormány nem kapott semmilyen, konkrétumot tartalmazó értesítést Magyarország elleni jogállamisági eljárásról. "Várjuk a fejleményeket" - fogalmazott, hozzátéve: "mi ki fogunk állni Magyarország és a magyar emberek mellett".Nyitrai Zsolt szerint úgy tűnik, mintha a választási eredmények után "bosszúgépezet" indult volna be Brüsszelben.

A miniszterelnöki megbízott azt mondta: április végén május legelején lehet az újonnan megválasztott országgyűlés alakuló ülése.