Románia államadós-besorolása: a Fitch megerősítette negatív kilátásait 

Hírek2022. ápr. 9.MTI

Megerősítette Románia hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz" osztályzatát a Fitch Ratings. A román államadós-besorolás kilátása továbbra is leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemeli: a román osztályzatot terhelő negatív kilátás a költségvetés strukturális egyensúlyhiányának középtávú kezeléséhez szükséges szakpolitikai intézkedések végrehajtása körüli bizonytalanságot tükrözi. A negatív osztályzati kilátás fenntartásában emellett azoknak a hatásoknak is szerepük van, amelyeket az ukrajnai háború és az energiaválság gyakorol Románia gazdasági, költségvetési és külső fizetési teljesítményére - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A cég előrejelzése szerint a román hazai össztermék (GDP) növekedési üteme az idén 2,1 százalékra lassul a tavaly mért 5,9 százalékról, elsősorban a magánszektorbeli fogyasztás és az export bővülési ütemének visszaesése miatt. A Fitch várakozása szerint a hazai vásárlóerő visszaesését a kormány által a magas energiaköltségek ellensúlyozására bevezetett intézkedések sem tudják megakadályozni.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a harmonizált fogyasztói árindex az idei év egészében átlagosan 10 százalékkal - 2004 óta nem mért ütemben - emelkedik Romániában. A Fitch Ratings előrejelzése szerint a hazai össztermékhez viszonyított román folyómérleghiány az idén 6,8 százalék lesz.

A cég megjegyzi, hogy az általa a "BBB" besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok folyómérleg-hiányainak mediánja jelenleg 1 százalék. A Romániára érvényben tartott "BBB mínusz" államadós-besorolás a befektetési ajánlású kategória alapszintje, és ha az osztályzatra érvényes negatív kilátást a Fitch leminősítésre konvertálja, Románia ennél a hitelminősítőnél átkerül a befektetésre nem ajánlott - vagyis magas hozamú, spekulatív - kategóriába.