Nyomul a gyógyszerlobbi: rövid idő alatt 110 találkozó volt lobbisták és az EB biztosok között

Hírek2021. máj. 20.Sz.A.

Elképesztő küzdelem zajlik a színfalak mögött Brüsszelben a koronavírus elleni vakcinák szabadalmi jogai ügyében. A gyógyszárgyárak lobbistái március eleje óta 117 alkalommal találkoztak az Európa Bizottság tagjaival - derül ki a nagyvállalatok európai lobbitevékenységét figyelő Corporate Europe Observatory összefoglalójából.

A koronavírus elleni vakcinák szabadalmi jogairól szóló vitában nagy erőkkel lobbiznak a gyógyszergyárak a brüsszeli biztosoknál, főleg miután az USA bejelentette: a válsághelyzet miatt felfüggesztenék a szabadalmak védettségétől. 

Az Unió álláspontját egyrészt meghatározza, hogy rengeteg adófizetői pénzt áldoztak a vakcinák kifejlesztésére, másrészt még nem érkezett elegendő oltóanyag a gyárakból, de tény, hogy nagyon erős a gyógyszergyárak lobbitevékenysége.

Találkozók titokban

A legnagyobb vállalatok európai lobbitevékenységét évek óta megfigyelő Corporate Europe Observatory összesítése szerint az Európai Bizottság tagjait keresték fel a gyárak és szervezetek lobbistái  március elseje óta hivatalosan is legalább 117 alkalommal találkoztak az Európai Bizottság több tagjával többek között részben azért is, hogy a liberalizáció ellen érveljenek.

Egészen pontosan a vakcinagyárak közvetlenül 44 alkalommal lobbiztak a biztosoknál, a gyógyszeripari egyéb érdekképviseletek pedig 117 találkozót regisztráltak.

A találkozók több uniós biztossal és Ursula von der Leyennel zajlottak. A biztosok névsorában szerepel Stella Kyriakides egészségügyi biztos, Valdis Dombrivskis kereskedelemért felelős biztos, a nemzetközi partnerségért felelős Jutta Urpilainen, valamint a belső piacért felelős Thierry Breton.

A jelentés Dombrovskis esetében említi a lobbisták tevékenységének "eltüntetését", legalábbis a naptárában egyetlen olyan találkozó sem szerepelt, ami gyógyszergyárakat érintene, holott ezekre a megbeszélésekre sor került.

Eurómilliók a lobbistáknak

Az Európai Gyógyszergyárak és Szervezetek Szövetségének (EFPIA) adatai szerint 2020-ban 5,5 millió eurót költöttek lobbisták tevékenységére, kifejezetten a brüsszeli nyomásgyakorlás céljából.

A jelentés arra is kitér, hogy a gyógyszergyárak jelentős összegeket kaptak az adófizetők pénzéből a vakcinák kifejlesztésére, az EU-ban mintegy másfél milliárd eurót, de az AstraZeneca oltóanyag kifejlesztésének zömét az Egyesült Államok támogatta - szintén közpénzből.

A németek szerint a szabadalom megosztása nem megoldás

Az már biztos, hogy nem támogatja az amerikaiak megengedő álláspontját a vakcinák szabadalmi jogának kérdésében Németország, legalábbis erről beszélt nemrég Angela Merkel kancellár.

A szellemi tulajdon védelme az innováció, az újítás forrása, és ennek így is kell maradnia - mondta. A német álláspont szerint Joe Biden amerikai elnök meglátásával ellentétben nem a szabadalmi oltalom a döntő tényező az oltási kampány sikerességében, hanem az oltóanyag-gyártás.

Németország és az Európai Unió nemcsak saját magának, hanem az egész világnak gyárt vakcinát, a szabadalmi oltalom felfüggesztése pedig nem megoldás, mert nem kellően gyors.

A német álláspont szerint legkorábban 2022 végére készülhetne fel egy külső, az oltóanyag előállításának technológiáját nem ismerő cég a gyártás beindítására.

Mindenesetre a gyárak beindítása valóban időigényes, kifejezetten bonyolult gyártási és logisztikai feladatról van szó, a szabadalmakról pedig végső soron a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) fogja meghozni a döntést, ami szintén sokáig elhúzódhat.