Óriási pácban a pesti belváros - Megszenvedik az Airbnb-sek, hogy Európában lassabban zajlanak az oltások

Elemzések2021. máj. 20.D.J.

Az sem könnyíti meg a helyzetüket, hogy a külföldi turisták eltűnése után 20 százalékkal csökkentek a budapesti bérleti díjak.

A COVID-járvány jó pár ágazatot teljesen letarolt. Budapesten a nagy vesztesek között pedig ott találjuk az Airbnb-seket is. Magyarán azokat, akik az ismert szájt segítségével a lakások rövidtávú kiadásával keresték a kenyerüket. A turistáknak hála, akik érdekeltek voltak ebben a bizniszben, azoknak a zsebébe éveken át úgy ömlött a pénz, mintha legalábbis egy pénznyomdát működtettek volna.

Bár az megfigyelhető volt már a koronavírus-járvány előtt is, hogy a belvárosi szálláshelypiac túltelítetté vált. Több mint 12 ezer ingatlanban kínáltak szálláshelyet az ingatlantulajdonosok 2019-ben. Ez árversenyre kényszerítette a szálláshely-szolgáltatókat, ami a hozamok csökkenéséhez is vezetett

mondta el a növekedés.hu-nak Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mindenesetre a koronavírus-járvány miatt tavaly márciusban egyik napról a másikra eltűntek a külföldi turisták, ami miatt a lakáskiadóknak újra kellett gondolniuk az üzleti modelljüket. Rövidtávon már szinte senkinek nem kellett az ingatlanjuk, úgyhogy kénytelenek voltak átnyergelni a kevésbé jövedelmező hosszú távú bérbeadásra. Ennek a tömeges váltásnak meg is lett az eredménye. Múlt év végére rekordnagyságú lett az albérletkínálat a fővárosban. Az ingatlan.com-on több mint 20 ezer ingatlant kínáltak bérbeadásra, a bérleti díjak pedig átlagosan 20 százalékkal csökkentek Budapesten: 165 ezer forintról lementek 130 ezerre.

A kínálat robbanására jellemző, hogy tavaly az V. kerületben az összes lakás 30 százaléka, ha esetleg csak pár napra is, de megjelent a kiadó ingatlanok között.

A belvárosban az elmúlt 12 hónapban kerülettől függően 3-6 százalékkal csökkentek az ingatlanok árai, ami persze teljesen logikus változás. Nyilván ha egy lakás kisebb hozamot tud generálni a piacon, akkor maga az ingatlan is kevesebbet ér.

De mi a helyzet most az egykori Airbnb-sekkel? Nos, egyelőre nincs pánikhangulat a belvárosban. Az eladó ingatlanok száma sem döntött rekordot.

Egyelőre mindenki a kivárásra játszik, hogy visszatérjenek a turisták, és a befektetők élete is a régi kerékvágásban folytatódjon – mondja Balogh László.

Ám mint hozzáteszi: a koronavírus-járvány ennek az időpontját kiszámíthatatlanná teszi. Ugyan Magyarország kimagaslóan teljesít az átoltottság szempontjából, de ugyanez nem mondható el az összes külföldi kibocsátó országról, ahonnan a legtöbb turista érkezik. Másrészt pedig az önkormányzatok szabályozási tervei is most látnak napvilágot,

amelyek kifejezetten nehéz helyzetbe hozhatják a szálláshely-szolgáltatókat, mivel a legtöbb esetben a társasházak lakói dönthetnének a befektetésük sorsáról.

Az szintén nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy a külföldi turisták eltűnése és az Airbnb-re alapozott üzleti modell időleges bedőlése után 20 százalékkal csökkentek a budapesti bérleti díjak, és a belvárosban is havonta 30-40 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért.

Meghirdetett ingatlanok száma a pesti belvárosban május derekán

Kerület 2019. május 2020. május 2021. május
V. kerület 1441 1105 1256
VI. kerület 2119 1867 2022
VII. kerület 2005 2215 2483
VIII. kerület 2148 2159 2594
IX. kerület 1237 1494 1614
Összes 8940 8837 9966
Forrás: ingatlan.com