Nyugdíj: 60-ról 63 évre emelik fel a nyugdíjkorhatárt a világ egyik vezető gazdaságában

Hírek2024. szept. 15.Növekedés.hu

Kínában nehezen egyensúlyoznak a társadalom elöregedése, és az új munkavállalók foglalkoztatása között.

Fokozatosan emelik a nyugdíj korhatárt Kínában: a férfiak esetében 60-ról 63 évre, a fizikai munkát végző nőknél 50-ről 55-re, a más munkakörben foglalkoztatott nők pedig 55 helyett 58 éves korban mehetnek majd nyugdíjba - olvasható a Chinadaily hasábjain.

A munkaerőpiacon a munkába álló, frissen végzett fiatalok számára folyamatosan kell biztosítani új munkahelyeket, de úgy, hogy az 55 feletti korosztály ne a fiatalok munkáját vegye el. Eközben arra is kell figyelni, hogy az emelkedő átlagéletkorral lépést tudjon tartani a szociális ellátási rendszer.

A nyugdíjkorhatár megemelése mindenképp hatással lesz a fiatalok munkávállalási lehetőségeire: miközben több állásban maradnak az 55 felettiek, a fiatalok elhelyezkedését állami programokkal kell támogatni. Mind minőségi mind mennyiségi szempontból növelni kel a foatalok által betölthető új munkahelyek számát.

A kormány adókedvezményekkel is arra ösztökéli a vállalatokat, hogy minél több fiatalt vegyenek fel, illetve több kezdőt tanítsanak be - írja a kínai lap.

A kormány arra is ígéretet tett, hogy szigorúbban felügyelik a jövőben a fiatal munkavállalók jogainak betartatását a munkahelyeken, és visszaszorítják az illegális foglalkoztatást.