Ő az a cégvezető, aki felhívja Trumpot, ha baja van

Hírek2019. aug. 25.Növekedés.hu

Donald Trump amerikai elnök szerint Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nagyszerű cégvezető, mert mindig felhívja, „ha van valami probléma”.

A napokban Donald Trump amerikai elnök együtt vacsorázott Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával az elnök New Yersey-i golfklubjában. Amiatt találkoztak, hogy megvitassák, a Kínával szembeni amerikai importvámok milyen hatással vannak az Apple-re.

Trump szívélyes kapcsolata Cookkal éles ellentétben áll azzal, ahogy az amerikai elnök más topmenedzserekről szokott nyilatkozni. A CNBC beszámolója szerint Trump azt mondta a találkozóról, hogy Tim Cook egy nagyszerű cégvezető, mert mindig felhívja, ha valami gond van.

Ezt mások nem teszik meg, hanem nagyon drága tanácsadókat fogadnak

– tette hozzá.

Cook amiatt fordult Trumphoz, mert a Kínával szembeni amerikai importvámok érzékenyen érintik cégét, miután a vállalat termékeinek összeszerelése jórészt Kínában történik.

Trump nemrégiben jelentette be, hogy szeptember 1-jétől további 300 milliárd dollár értékű kínai termékre vet ki az USA 10 százalékos vámtarifát. Az amerikai kormányzat később azonban azt közölte, hogy egyes termékeket kihagynak a szeptember 1-jén 10 százalékra emelendő kínai importvámlistáról, más termékekre vonatkozóan pedig december 15-re halasztják a 10 százalékos tarifa kivetését. Eredetileg szinte az összes Apple-termékre vonatkozott volna a szeptember 1-jével bevezetendő vám, de végül a mobiltelefonok, laptopok esetében december közepére tolódott az intézkedés hatálybalépése.

Cook korábban azzal érvelt, hogy a 10 százalékos vám nem lenne fair az Apple-lel szemben, mivel fő versenytársára, a Dél-Koreában gyártó Samsungra nem vonatkozik az amerikai vámintézkedés.

Trump most azt jelezte a közös vacsora után tartott sajtótájékoztatóján, hogy Cook érvei közvetlen szerepet játszottak abban, hogy a mobilok és a laptopok esetében kitolták a vámintézkedés határidejét.

Bizonyos Apple-termékek, így órák, fülesek és egyéb otthoni eszközök esetében viszont továbbra is a szeptember 1-jei határidő érvényes. Kérdés, hogy ez a helyzet valóban így marad-e, mert Trump a mostani találkozó után konkrétumok említése nélkül azt mondta:

ki fogom segíteni őt (Tim Cookot – a szerk.), mert az Apple egy jelentős amerikai vállalat.