Okostantermekben tanulhatnak ősztől az Állatorvostudományi Egyetemen

Hírek2024. júl. 10.MTI

Teljesen megújult, digitálisan továbbfejlesztett tantermekkel, prezentációs terekkel kezdi következő tanévét az Állatorvostudományi Egyetem - mondta az intézmény oktatási rektorhelyettese szerdán az okostantermek sajtóbemutatóján, a Pest vármegyei Üllőn, a Lógyógyászati Tanszék és Klinikán.

 Ózsvári László hangsúlyozta, az állatorvosképzés elsősorban gyakorlati képzés, a személyes jelenlétet nem lehet pótolni, de az új, élményközpontú technológiával az előadásokat is "gyakorlatiasabbá" lehet tenni.

Ha például a boncolást nagy képernyőre kivetítik, akkor minden hallgató könnyedén követni tudja az eljárást, és a műtéti technikák bemutatásába is interaktívan be tudnak kapcsolódni a diákok. A felvételek pedig a vizsgaidőszak végéig elérhetőek, tehát bármennyiszer visszanézhetők lesznek, ami nagyban megkönnyíti a felkészülést - magyarázta a rektorhelyettes.

Beszélt arról is, hogy mintegy hetven országból - zömmel nyugat- és észak-európai államokból - érkeznek hallgatók az Állatorvostudományi Egyetemre, ahol három nyelven folyik az oktatás, a magyar mellett angolul és németül is.

Az elismert diplomát adó intézményt az európai állatorvosképző intézetek közül negyedikként akkreditálták, azonban az egyetem pozíciójának megtartásához az oktatás színvonalának további emelésére van szükség, ezért is volt fontos ez a fejlesztési projekt - fejtette ki Ózsvári László.

Az egyetem közleményben tudatta: a "Gyakorlatorientált felsőfokú képzések fejlesztése az Állatorvostudományi Egyetemen" című projekt célja modern, komplex digitális infrastrukturális rendszer kiépítése, a legújabb audiovizuális technológiák segítségével az egyetem három telephelyén.

A 2,34 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatással megvalósuló projekt keretében 15 hónap alatt, 13 gyártótól 1842 okoseszközt építenek be, 45 prezentációs térbe.A beszerzett eszközök között vannak az anatómiai ábrák és diagnosztikai képek részletgazdag bemutatásához nélkülözhetetlen 4K projektorok, a megjelenített képekre pedig az interaktív kijelzők révén az oktatók közvetlenül a képernyőn jegyzetelhetnek vagy rajzolhatnak, így egyértelműsítve akár egy-egy anatómiai rendellenességet.

A PTZ kamerák és mikrofonrendszerek az egyetem diákjainak kétharmadát jelentő külföldi hallgatók távoli becsatlakozását még könnyebbé teszik, és lehetővé válik akár külföldi szakértő vendégelőadók valós idejű bevonása az oktatásba kiváló hang- és képminőség mellett - írták. Hozzáfűzték, a központi jelmenedzsment rendszer segítségével az előadók könnyedén válthatnak a különböző audiovizuális források között, zökkenőmentesen bemutathatják egy sebészeti beavatkozás élőközvetítését, majd azonnal átválthatnak egy oktató videóra vagy prezentációra, hogy elmagyarázzák a látottakat.
 Az okostanterem-fejlesztés megvalósítására kiírt uniós nyílt közbeszerzési eljárást a Delta Systems Kft. nyerte el, a projekt 2025. október 31-én zárul.