Október elsején indul a kkv-támogatási program

Hírek2022. okt. 1.Növekedés.hu

Indul a kormány által meghirdetett kkv-támogatási program, ami működésiköltség- és beruházási támogatással segíti a vállalatok versenyképességének megőrzését. A kkv-knak minél gyorsabban javasolt elkezdeni az energetikai célú beruházásaik tervezését – mondta a VG-nek Lóga Máté, a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára.

A támogatási program részleteiről Lóga Máté elmondta: a célcsoport, integrált és jól teljesítő része a globális és a kontinentális ellátási láncoknak, így versenyképességük megtartása egyértelműen nemzetgazdasági érdek. Erre jött létre az energiaintenzív feldolgozóipari vállalatokat (kkv-kat) támogató programunk. A kkv-támogatási program mellett ugyanakkor arra is szükség van, hogy a nagyobb gyárakat is megsegítsük, ezért egy nagyvállalati fókuszú gyármentő program kidolgozása is megkezdődött, valamint szükség esetén egy munkahelymegtartást célzó akciótervet is indítani fognak. 

A működési költségeket úgy támogatják, hogy az abban részt vevő vállalatok 2022 októberi, novemberi és decemberi energiaszámláit összevetik az előző év azonos időszakaival, az árkülönbözet felét pedig az állam támogatásként jóváírja.

A magyar kormány a program emellett a hazai kkv-k energiahatékonysági beruházásait szeretné ösztönözni. Ehhez kamatkedvezményes, fix kamatozású beruházási hitelt tesznek elérhetővé a Széchenyi Kártya Program révén, valamint a hitelhez az önerő egy részét is átvállalják vissza nem térítendő támogatás formájában, legfeljebb 15 százalék erejéig. 

Első körben három hónapra szól a program.

(VG)

.