Októberben két éve a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az euróövezeti gazdaság

Hírek2022. nov. 4.MTI

Októberben majdnem két éve a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az euróövezeti gazdaság az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint.

Októberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az előzetes 47,1 pontnál némileg jobb, 47,3 pont lett, de így is csaknem két éve, 2020 novembere óta a legalacsonyabb.

A világjárványtól eltekintve a mostani érték 2013 áprilisa óta a legalacsonyabb. Szeptemberben 48,1 ponton állt a mutató.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az index összetevői közül a szolgáltatóipari BMI októberben 48,6 ponton érte el végleges értékét, magasabban az előzetes 48,2 pontnál, a szeptemberi 48,8 pont után. Az októberi végleges érték 20 hónapja a legalacsonyabb.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe a már szerdán publikált adatok szerint októberben 46,4 pontra, 29 havi mélypontra csökkent a szeptemberi 48,4 pontról. A mutató előzetes értéke kissé magasabb, 46,6 pont volt.

Októberi végleges értékével az euróövezeti teljesítménymutató már a negyedik egymást követő hónapban maradt az 50 pontos határ alatt.

A gyenge harmadik negyedévi BMI- és hivatalos GDP-adatok után a negyedik negyedév kezdetére vonatkozó legfrissebb felmérési eredmények arra utalnak, hogy az euróövezet gazdasága recesszióba fullad a tél folyamán. A magas infláció ugyanis visszafogja a keresletet és rontja az üzleti bizalmat. A tél folyamán kibontakozó energiaválságtól tartva pedig fokozódik a gazdasági szereplők elbizonytalanodása, ezért tartózkodnak a fontosabb üzleti döntések meghozatalától

- foglalta össze a felmérés megállapításait Joe Hayes, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.