Tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Hírek2022. okt. 24.MTI

Októberben a vártnál nagyobb csökkenéssel, 2020 májusa óta a leggyengébb teljesítményt mutatta az euróövezeti feldolgozóipar a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes adatai alapján.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI 46,6 pontra csökkent az előző havi 48,4 pontról, és elmaradt a 47,8 pontos elemzői várakozásoktól.

Az euróövezet gazdasági teljesítményét jobban tükröző, a feldolgozóipar mellett a szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit euróövezeti beszerzésimenedzser-index az előzetes adatok szerint októberben a negyedik egymást követő hónapban zárt az 50 pontos küszöbérték alatt. Az index 47,1 pontra esett a szeptemberi 48,1 pont után, míg elemzők 47,5 pontot vártak.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

A világjárvány miatti lezárásokat leszámítva a mostani érték 2013 áprilisa óta a legalacsonyabb. A feldolgozóipar kibocsátása az ötödik egymást követő hónapban zsugorodott. A legmeredekebb visszaesést az energiaintenzív iparágakban, a vegyiparban és a műanyagiparban mérték.

A szolgáltatási ágazatot lefedő PMI-index augusztus óta az 50 pontos tartomány alatt van. Októberben a mutató 20 havi mélypontra, 48,2 pontra süllyedt a szeptemberi 48,8 pontról, összhangban az elemzői prognózisokkal.

Az euróövezeten belül a kompozit index csökkenése Németországban volt a legnagyobb, a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorban egyaránt meredek és gyorsuló ütemű zsugorodást állapítottak meg. A 44,1 pontos mutató 2020 májusa óta, illetve a pandémiás időszaktól eltekintve, 2009 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

A szolgáltatási szektor kibocsátásának szerény bővülése ellensúlyozta a feldolgozóiparban bekövetkezett jelentős visszaesést Franciaországban, a kompozit index a szeptemberi 51,2 pontról 50 pontra esett vissza - derül ki a havi jelentésből.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az adatokat kommentálva elmondta, hogy a kereslet meredek csökkenése tovább erősíti a recessziós várakozásokat az euróövezetben a negyedik negyedévben.

Az emelkedő energia- és személyi kiadások valamint a gyenge euró miatt továbbra is erős marad az árnyomás, amely a növekvő recessziós kockázatok ellenére tovább erősítheti az Európai Központi Bank törekvését a monetáris kondíciók szigorításában

- tette hozzá.