Októbertől működésbe lép a HulladékRadar applikáció

Hírek2020. szept. 25.MTI

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken Sümegen.

Boros Anita a Tisztítsuk meg az országot! program települési önkormányzatokat érintő próbaprojektjeinek sümegi helyszínén arról beszélt: az applikáción keresztül jelezni lehet az illegális hulladéklerakóhelyeket, a hulladék mennyiségét, összetételét az ország egész területén. Hozzátette: a próbaidő alatt is közel háromezer bejelentés érkezett több ezer képpel.

Kiemelte: a kormány februárban döntött a klíma- és természetvédelmi akciótervről, ennek részeként az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében kidolgozott program szeptember végéig próbahelyszíneken zajlik.

A legszennyezettebb területek felmérése után különböző típusú helyszíneken vizsgálják a hulladék mennyiségét, összetételét, illetve azt, hogy milyen eszköz- és szakemberállomány kell a lerakott hulladék felszámolásához - tette hozzá. Döntően vasútvonalak és a közúthálózat mentén, pihenőhelyeknél, benzinkutak környékén, folyópartokon, erdőkben, nemzeti parki területeken, önkormányzati külterületeken és eldugott közterületen jellemző az illegális hulladéklerakás - ismertette.

Közölte: a kormány 13 milliárd forintot biztosított a Tisztítsuk meg az országot! program idei első ütemére, amelyre önkormányzatok, civil és egyéb szervezetek pályázhatnak.

Fenyvesi Zoltán, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője a környezettudatos nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Örömét fejezte ki, hogy már kormányprogram foglalkozik azzal, hogy megtisztítsuk az országot. Végh László, Sümeg polgármestere kijelentette: a Veszprém megyei városban régóta szélmalomharcot folytatnak az illegális hulladéklerakókkal szemben. Tájékoztatása szerint a próbahelyszínként kijelölt területen 5600 tonna építési-bontási hulladék található.